Na tukajšnjem sodišču namreč še vedno poteka sojenje Trohi zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe. Troho so julija 2004 zaradi pomanjkanja dokazov že oprostili, a se je tožilec na sodbo pritožil. Višje sodišče je pritožbi ugodilo, sodbo razveljavilo in vso zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje. Zdaj se tudi to bliža koncu, 6. decembra naj bi zaslišali zadnjo pričo, potem pa razglasili sodbo.

Naj spomnimo, da je Troha izginil neznano kam sredi januarja 2001, 23. junija istega leta pa ga je ob cesti v bližini vasi Strmica ležečega ob cesti našel naključni občan.Jakob P. je včeraj na prostoru za priče povedal, da je moški ležal na trebuhu, noge in roke je imel zvezane (roke na hrbtu). Ko je pristopil, da bi videl, ali je še živ, je moški zamrmral, naj ga pusti pri miru in pokliče policijo. To je potrdil tudi Mirko M., ki je drugi prišel na kraj dogodka. Zaslišali so tudi policista, ki sta se takrat prva odzvala na obvestilo o zvezanem neznancu. Borut H. je dejal, da je bil moški videti zelo slab, bled, hropel je, ko je pozneje vendarle prišel k sebi, pa je povedal, da je Ladislav Troha. O tem sta takoj obvestila ljubljanske kriminaliste.

Kot je znano, je Troha kriminalistom povedal, da so ga med večernim tekom ugrabili neznanci (štirje ali pet) in ga pet mesecev zadrževali na neznanem kraju. Opisal je, kakšno hrano so mu nosili, kako je skrbel za higieno in tudi, da so bili ugrabitelji ves čas maskirani in niso z njim nič govorili. Na začetku je hrano zavrnil, zato je bil tepen, nekaj udarcev pa je dobil tudi tisto jutro, ko so ga izpustili. Takrat so ga zvezanega vrgli iz avta in ko mu je uspelo sneti si prevezo z oči, je videl, da leži blizu ceste, do katere se je nato priplazil. Troha je takrat zoper neznane storilce vložil kazensko ovadbo, preiskava pa se je končala z ugotovitvijo, da sploh ni šlo za ugrabitev. Zato se je Troha zaradi krive ovadbe znašel na sodišču.

Včeraj so med drugim zaslišali obdolženčevega brata. Ta je dejal, da mu je Ladislav pred izginotjem potožil, da ga je strah in da mu grozi Darko Njavro. Ladislav mu je govoril, da je proti temu, da specialna enota Moris razpade in da so se tam dogajale nepravilnosti. Brat mu je odvrnil, naj to pusti pri miru in naj se ne obremenjuje z neumnostmi.