Japonska je medtem napovedala, da bo sama proti Pjongjangu sprejela še ostrejše sankcije, medtem ko ima Peking glede resolucije zadržke.

ZDA so nedotakljive!

"Gangstersko je, da je VS ZN danes sprejel prisilno resolucijo, hkrati pa zanemaril jedrsko grožnjo in pritisk ZDA," je po sprejetju resolucije izjavil predstavnik Pjongjanga pri ZN Pak, nato pa protestno zapustil zasedanje VS ZN.

Japonska, ki si je v VS ZN sicer prizadevala za sprejetje še ostrejših sankcij proti Severni Koreji, je resolucijo označila kot "velik korak naprej", japonski premier Šinzo Abe pa je v Tokiu napovedal, da bodo proti Pjongjangu sami uvedli strožje ukrepe. Kakšni točno so načrti Tokia, za zdaj ni znano. Japonska vlada je sicer že v sredo sprejela dvostranske sankcije proti Severni Koreji, ki med drugim vključujejo popolno prepoved vplutja v japonska pristanišča za severnokorejske ladje.

Bush je zadovoljen

Ameriški predsednik George Bush je resolucijo o sankcijah proti Severni Koreji medtem pozdravil kot "jasno sporočilo severnokorejskemu voditelju glede njegovih oboroževalnih programov". "Ta akcija ZN, ki je bila hitra in odločna, kaže, da smo si enotni, da na Korejskem polotoku ne sme biti jedrskega orožja," je v sobotni izjavi za javnost poudaril Bush.

Tudi Seul, ključni gospodarski partner Pjongjanga, se je v nedeljo zavezal, da bo uveljavil resolucijo VS ZN o sankcijah. Severno Korejo je obenem pozval, naj prizna "odločno stališče" mednarodne skupnosti, opusti svoj oboroževalni program in se vrne k šeststranskim pogovorom. Kot je sporočilo južnokorejsko zunanje ministrstvo, resolucijo "pozdravljajo in podpirajo".

Kitajska previdna

V nasprotju z ZDA, Japonsko in Južno Korejo je kitajski veleposlanik pri ZN Wang Guangya izrazil določene "zadržke" Pekinga glede resolucije, predvsem glede tistega dela, ki predvideva uvedbo mednarodnih inšpekcij tovora, ki potuje v Severno Korejo ali iz nje. "Kitajska vpletene države odločno poziva, naj glede tega zavzamejo preudarno in odgovorno stališče in naj se vzdržijo kakršnih koli provokativnih ukrepov, ki bi lahko napetosti še zaostrili," je v New Yorku poudaril Wang.

Petnajstčlanski svet je dogovor o osnutku resolucije, ki so ga pripravile Japonska in ZDA, sicer dosegel v petek. Besedilo, ki so ga v četrtek zvečer pripravili strokovnjaki, potem ko so velike sile odpravile vsa večja nesoglasja, se sklicuje na 41. člen ustanovne listine ZN, ki predvideva gospodarske in diplomatske sankcije brez uporabe sile. To je bila tudi glavna zahteva Kitajske, tesne zaveznice Severne Koreje.

V soboto sprejeta resolucija tako obsoja nedavni jedrski poskus Severne Koreje, zahteva ukinitev vseh programov, povezanih z orožjem za množično uničevanje in balističnimi izstrelki, ter poziva k uvedbi širokih gospodarskih, vojaških in finančnih sankcij. Na zahtevo Kitajske in Rusije resolucija morebitnih vojaških sankcij ne omenja ter ne uvaja splošnega embarga na prodajo kakršnega koli orožja Pjongjangu.

Na udaru vse - od tankov do luksuza

Resolucija med drugim predvideva uvedbo embarga na prodajo izstrelkov, tankov, velikih artilerijskih sistemov ter bojnih ladij in letal Pjongjangu, embargo na prodajo luksuznega blaga, mednarodne inšpekcije vseh tovorov, ki prihajajo ali odhajajo iz Severne Koreje, prepoved potovanja za predstavnike Pjongjanga, ki so povezani z jedrskim in raketnim programom, kot tudi zamrznitev s tem povezanega premoženja ali finančnih virov v tujini.