Blizu temu, da bo vsega konec že čez dober teden, so tudi v Kranju in na Ptuju, medtem ko se meščanom Maribora, Nove Gorice in Novega mesta skoraj zanesljivo obeta, da si bodo nove župane izvolili šele po drugem obisku volišč.

Najbolj zanimiv in odmeven bo volilni 22. oktober v Ljubljani. Rezultati našega anketiranja javnega mnenja, zadnjega, ki ga smemo objaviti pred volilno nedeljo, kažejo, da bi neodvisni kandidat Zoran Janković lahko zmagal že v prvem krogu volitev. Tako s 95-odstotno zanesljivostjo pričakujemo, da bo za Jankovića glasovalo od 57 do 64,4 odstotka udeležencev volitev. Rezultat glasovanja bo odvisen tudi od volilne udeležbe (v Ljubljani naj bi bila neobičajno visoka). Anketni rezultati sicer napovedujejo, da naj bi bila volilna udeležba po Sloveniji okoli 66-odstotna, toda glede na dosedanje izkušnje pričakujemo, da bo dejanska volilna udeležba za 10 do 15 odstotkov nižja od napovedane (okoli 56 odstotkov). Za izid županske tekme v prestolnici bi nižja volilna udeležba lahko pomenila, da bi imel kandidat Zoran Janković nižji volilni izid.

Pavel Rupar ostaja favorit

Rezultati včerajšnjega anketiranja kažejo, da bi bil Pavel Rupar tudi v naslednjem mandatu tržiški župan. Če mu to ne bo uspelo v prvem krogu, naj bi mu v drugem.