Naj spomnimo, da so prodaje zaradi nizkih cen v javnosti sprožile veliko polemik, protikorupcijska komisija pa je že avgusta ocenila, da izpeljani postopki razpolaganja s stvarnim premoženjem koprske občine ustrezajo definiciji korupcije, zato je od občine zahtevala, da ji posreduje dokumentacijo.

"Tega ne bomo naredili, ker Kos nima prav nobenih pooblastil, da to od nas zahteva. Komisija ni pristojna, da preiskuje te zadeve. Gre ponovno za poskus diskreditacije mene kot župana in ni naključje, da se vse to dogaja pred volitvami," trdi koprski župan. Ob tem dodaja, da bo vso dokumentacijo, če bo to potrebno, posredoval pristojnim organom. "Če slučajno pridejo kriminalisti, jim bomo te dokumente takoj izročili, Kosovi komisiji pa nikakor ne!" je trdno odločen Popovič.

Drago Kos odgovarja, da ima komisija zelo jasna pooblastila, na podlagi katerih lahko zahteva te dokumente. To ji omogoča 11. člen zakona o preprečevanju korupcije, ki pravi, da morajo državni organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil komisiji na njeno zahtevo predložiti vse podatke, ki so potrebni za opravljanje nalog komisije, in ji omogočiti vpogled v ustrezno dokumentacijo, če z zakonom ni drugače določeno. "Popovič ve, da bi komisija v teh dokumentih našla obremenilne dokaze, zato jih tudi noče izročiti. Najel je celo odvetnika, da mu pri tem pomaga," pravi Kos in dodaja, da se komisiji še ni nikoli zgodilo, da jim kdo ne bi hotel izročiti zahtevanih dokumentov. To si je do zdaj dovolil le Popovič. Kos še dodaja, da bo komisija še enkrat pojasnila občini in njenemu odvetniku, zakaj ji morajo izročiti dokumente in če jih potem še vedno ne bodo dobili, bodo uporabili druge pravne poti. Komisija je do zdaj na tožilstvo že posredovala nekaj primerov domnevno spornih poslov s koprskimi občinskimi zemljišči, v javnosti pa se pojavljajo vedno novi primeri, ki naj bi bili sporni.