Bolečine v trebuhu

Stara sem 30 let. Imam zelo neredno prebavo in čutim napihnjenost, predvsem pa pogoste bolečine v spodnjem delu trebuha, tik pod popkom. Pregled črevesja pred nekaj leti ni pokazal nič posebnega, zdravnik mi je predlagal samo tablete spasmex in dieto. Zaradi zarastlin sem bila tudi ginekološko operirana. Ginekolog je sicer rekel, da je z mano vse v redu in da imajo napet in boleč trebuh vse ženske, mene pa kljub temu skrbi. Bom lahko imela otroke?Anja

Opisali ste več težav, ki vas mučijo in skrbijo. V ospredju je bolečina v trebuhu, ki bi lahko bila črevesnega ali ginekološkega izvora, lahko pa bi se v času menstruacijskega cikla obe bolečini tudi prekrivali. Niste napisali, ali uporabljate kontracepcijo, predvidevam pa, da niste zaščiteni oziroma da ne uporabljate OHKC (oralne hormonske kontracepcije).

Na splošno se bolečine razlikujejo po jakosti (močne ali šibke), trajanju (občasne ali stalne), vzorcu (krči, tiščanje, pečenje), glede na dejavnost žensk, spremembo položaja, menstrualni cikel (pred perilom in med njim, v času ovulacije) in so lahko vezane na določen del telesa in izžarevajo drugam. Na območju male medenice se prepleta več organskih sistemov (mokrila, prebavila, rodila, skeletno-mišični sistem), zato so za določitev natančnega vzroka bolečine pogostokrat potrebne dodatne, predvsem slikovne diagnostične metode (UZ, HSG, CT …). Težave se pogosto tudi združujejo, tako da ima ženska več težav, med katerimi so nekatere povezane z genitalnimi organi, druge pa ne. Zdravnik včasih tudi po izčrpnem pogovoru s pacientko in skrbnem kliničnem pregledu težko zanesljivo potrdi ali izključi ginekološki vzrok bolečin. Klinično se izražajo akutno (trajajo krajši čas) in kronično (trajajo mesece in leta). Pri vas se bomo bolj zadržali pri kronični obliki bolečine v spodnjem delu trebuha, pelvični bolečini (PB).

Kronična PB je po definiciji tista bolečina v trebuhu in mali medenici, ki traja vsaj šest mesecev. Natančen vzrok pogosto težko ugotovimo. Lahko je stalna ali ciklična. Vzroki, ki lahko povzročajo stalno bolečino, so lahko ginekološki (zarastline, endometrioza, kronično vnetje jajčnikov, varice - razširjene vene jajčnikov, tumorji jajčnika, poškodba medeničnega dna …), gastrointestinalni (kronično vnetje slepega črevesa, draženje slepega črevesa, nervozno črevo, ulcerozni kolitis, rak, trebušna gripa, trebušna angina, infektivni enterokolitis, kila, karcinom, delne zapore črevesja zaradi zarastline itd.), urološki (vnetje mehurja, čezmerno dejaven, "nervozen" mehur, "nervozen" mehur, karcinom, kamni v sečnici, znižana ledvica …), nevrološki (sindrom ukleščenega živca), mišično-skeletni (prirojene anomalije skeleta, skolioza - ukrivljena hrbtenica, kiloza /grbavost/, nepravilna drža, tumorji hrbtenice …), sistemske bolezni (ciklična bolečina je tista, ki se pojavlja ob perilu, povzročena zaradi endometrioze, nepravilnosti pri razvoju maternice /anomalije maternice/, miomi /mesnate bule maternice, zarastline v maternični votlini), stenoza /zaprtje materničnega vratu/ ...

Včasih je težko razločiti med skeletno-mišično bolečino in bolečino genitalnega izvora. Značaj in lokalizacija obeh bolečin sta podobna, pogosto se bolečine spreminjajo v odvisnosti od hormonskih nihanj (menstrualni cikel), kar še bolj oteži diagnozo. Bolečina je slabo lokalizirana, tiščoča, včasih krčevita ali pekoča.

Bolečina, ki je v celoti lokalizirana v predelu križa, je verjetno ortopedskega izvora. Skeletno-mišična se razlikuje od ginekološke bolečine po tem, da ob spremembi položaja ali ob značilnih dejavnostih spreminja svojo intenziteto, lokalizacijo ali izžarevanje. Izražena je tudi ponoči in nekatere ženske prebudi iz sna, medtem ko druge v postelji preprosto ne morejo najti ustreznega položaja, s katerim bi razbremenile boleči predel. Če je bolečina najhujša zjutraj, je verjetno revmatičnega izvora.

Pelvična bolečina je najpogostejši simptom v ginekologiji, zaradi katerega ženske prihajajo na pregled. V 60 do 80 odstotkih primerov z diagnostičnimi metodami ni najden organski vzrok bolečine. Pogosteje se pojavlja pri nevrotičnih osebah. Bolezen oziroma stanje se še poslabša, če ima pacientka neprijetne izkušnje iz otroštva, če ni nikakršnega uspeha pri zdravljenju in če je slab odziv okolice na njeno bolezen.

Če organskega vzroka PB ne uspemo dokazati, ne moremo kontrolirati jakosti bolečine in ne vemo, kakšne bodo posledice, kako pogosto se bo bolečina pojavljala, kako bo močna in tako naprej, kar pri pacientki seveda povzroča veliko zaskrbljenost. Žal pa ni mogoče razlikovati bolečine, povzročene organsko, od one, ki je povzročena psihično. Kronična bolezen poglablja psihične in emocionalne težave, s tem pa še večjo bolečino. Psihične spremembe povzročajo depresijo, kar seveda privede do somatizacije bolezni, ki se vrača in pojavlja v vse krajših intervalih, vendar brez vidnega organskega vzroka.

Diagnoza kronične PB je zelo težka. Potrebno je natančno ovrednotiti bolečino, stanja, pri katerih se pojavlja oziroma pojenjuje, kako je povezana z menstrualnim ciklom, delom in okoljem, stresom in spolnimi odnosi, klinično pa pregledati ves trebuh, natančno pregledati zunanje in notranje spolne organe in uporabiti dodatne diagnostične metode, v zadnjem času tudi laparoskopijo, ki je hkrati tudi operativna (na primer odstranjevanje zarastlin). Včasih se posvetujemo tudi z drugimi specialisti - urologom, gastroenterologom, kirurgom, ortopedom in tudi psihiatrom, če nismo mogli ugotoviti organskega vzroka bolečine.

Kronično PB zdravimo z ukrepi glede na njen izvor (če ga uspemo odkriti), denimo z antibiotiki pri nekaterih kroničnih vnetjih, s hormonskimi pripravkih pri endometriozi, kirurško zdravljenje je potrebno le izjemoma. V terapiji imajo svoje mesto tudi fizioterapevtski ukrepi, sproščevalne (relaksacijske) tehnike, telesna dejavnost, akupunktura, hipnoza, psihoterapija, včasih tudi kirurška, čeprav je v terapiji kronične PB neznanega vzroka vprašljiva. Če pacientki zaradi napačne presoje odstranimo maternico, je ne rešimo bolečine. Terapija mora biti usmerjena k vzroku, zato mora biti tudi obravnava pacientke usmerjena k odkrivanju vzroka, tako da ostane čim manj pacientk v skupini z neznanim vzrokom bolečine. Lahko pa zdravimo samo simptome z antidepresivi in zdravili proti bolečinam.

Spoštovana bralka, bolečina v trebuhu lahko izhaja iz različnih organskih sistemov v trebuhu. Za vas je vsekakor najbolj pomembno, da uvedete pravilen režim prehrane, da pazite na redno prebavo in da pijete dovolj tekočine. S partnerjem se pogovorite o nosečnosti. Če se trenutno še ne odločata za potomstvo, svetujem oralno hormonsko kontracepcijo (če nimate drugih kontraindikacij), če pa so, potem zdravila za lajšanje bolečine, ki so dovoljena v nosečnosti, veliko telesne dejavnosti in uporabo relaksacijskih sproščevalnih tehnik, sprehode v naravo, skratka, izogibanje stresnim situacijam ter krepitev imunskega sistema.