Spor se je začel lani spomladi, ko je Kuki izredno odpustil delavko, ki je nato na delovno sodišče vložila tožbo zoper podjetje, na socialno sodišče pa tožbo zoper Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Problem je nastal, ko je sodnica na socialnem sodišču (kjer Kuki ni bil pravdna stranka, op. a.) v sodbi na podlagi mnenja zdravnice, ki je omenjeno delavko pregledala, navedla, da so psihične težave delavke posledica njenega neurejenega delovnega razmerja in težav z delodajalcem.

Ker sodba za psihične težave delavke bremeni podjetje Kuki, so se v podjetju odločili, da na izrečeno sodbo dajo ugovor za izbris omenjene navedbe. "Navedba je povsem brezpraven, protiustaven in nezakonit način v odnosu do podjetja Kuki, brez prisotnosti podjetja, brez opravljenih kakršnih koli poizvedb in brez možnosti do obrambe kot temeljne človekove pravice vsakega obdolženca. Na socialnem sodišču se je začelo obtoževanje podjetja Kuki, še preden je podjetje sploh prestopilo prag delovnega sodišča," trdi direktor podjetja Kuki Gregor Drolc.

Spor se je nadaljeval, ko je socialno sodišče vrhovnemu državnemu tožilstvu poslalo dopis, v katerem so omenjeni ugovor označili za žalitev socialnega sodišča, trditve pa za neresnične. Konflikt se je nato še stopnjeval, zaposleni v podjetju Kuki pa so se odločili, da javnost na nepravilnosti opozorijo na današnjem shodu.