Posledice sprejetih ukrepov za pospeševanje zaposlovanja, med katerimi so novela zakona o zaposlovanju, s katero pospešujejo zaposlovanje mladih, zaposlovanje starejših od 55 let in tistih, ki nadomeščajo matere na porodniškem dopustu, zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI), je predvsem povečano število zaposlenih invalidov. Delodajalci, ki zaposlujejo najmanj 20 delavcev, so po ZZRZI namreč dolžni zaposlovati invalide v okviru določenega deleža od celotnega števila zaposlenih delavcev.

Kvota je lahko glede na dejavnost delodajalca različna, vendar ne more biti nižja od dveh in višja od šestih odstotkov. V prvih sedmih mesecih se je tako zaposlilo 1107 invalidov, kar je 40 odstotkov več kot lani. Še vedno ostaja dejstvo, da skoraj četrtino brezposelnih predstavljajo mladi, med njimi mlade matere, ki so na našem trgu dela diskriminirane, kot je med drugim pokazala nedavna obsežna nacionalna raziskava Razvojnega partnerstva o starševstvu in zaposlovanju. Pri tem ostaja ustaljen selekcijski mehanizem za mlade kadre zaposlovanje za določen čas.

Rodetova je v okviru razprav poudarila, da se bo zavod za zaposlovanje zavzemal za odpravo strukturnih neskladij v smislu povečanja zaposljivosti in zaposlenosti prebivalcev v Sloveniji ter opozorila na visok delež dolgotrajno brezposelnih, delež mladih brez izobrazbe, delež brezposelnih invalidov, brezposelnost žensk in starejših od 50 let. Pri tem je zavod za ukrepe aktivnega zaposlovanja letos namenil več kot 20,6 milijarde tolarjev.