Po potrjeni sodni obdukciji so truplo že odpeljali na nadaljnje preiskave v Ljubljano. Kot je pojasnil Podržaj, je Trobec v zadnjem času odklanjal zdravniške preglede, med drugim tudi specialistični pregled v bolnišnici v Novem mestu zaradi suma raka na prostati. Tudi komunikacija z njim je bila v zadnjem času otežena, odklanjal pa je tudi psihiatrično zdravljenje. Podržaj je dejal, da pri Trobcu do sedaj niso zabeležili resnejših poskusov samomora. Okoliščine samomora je preverila tudi posebna interna komisija, ki pa ni ugotovila nobenih posebnosti oz. morebitnih nepravilnosti s strani zavoda, kjer naj bi v tem primeru ravnali v skladu s predvidenimi postopki.

Po Podržajevih besedah so obsojenca nazadnje videli živega zvečer pred zaklepanjem okrog 23. ure, mrtvega pa so našli danes nekaj čez šesto uro zjutraj. Trobec je bil nepretrgoma zaprt 27 let, samo na Dobu pa je bil skupno zaprt 24 let. Metod Trobec je bil leta 1979 zaradi umora petih žensk obsojen na 20 let zapora. Ob izteku te zaporne kazni pa se je njegovo bivanje na Dobu podaljšalo zaradi napada na sojetnika in poskusa umora. Posledično bi se mu druga zaporna kazen iztekla 15. marca 2015, je danes še navedel Podržaj. Obiskov je imel bolj malo, zadnji obisk pa je imel decembra lani, je dejal Podržaj, ki je danes izpostavil tudi t.i. sistemski problem, kar se tiče kapacitet za prestajanje kazni v Sloveniji. Kot je dejal, bi v državi potrebovali vsaj še enega oz. dva objekta za izvrševanje dolgih kazenskih sankcij. Na Dobu, kjer trenutno kazen prestaja 386 zapornikov, so v zadnjih dvanajstih letih zabeležili osem samomorov.

Trobec, ki se je rodil 6. junija 1948 kot nezakonski otrok, je bil kot zadnji v zgodovini Slovenije obsojen na smrtno kazen. Po pritožbi na vrhovno sodišče pa mu je to spremenilo kazen v takratno najvišjo zaporno kazen pri nas, to je 20 let. Leta 1978 je na svojem domu v Dolenji vasi posilil in ubil vsaj 5 žensk, in sicer 18-letno Vido Markovič, 52-letno Marjano Cankar, 20-letno Urško Brečko, 42-letno Ano Plevnik in 35-letno Zorko Nikolič, pozneje pa je priznal še umor 36-letne Olge Pajič. Vse je zadavil in nato sežgal v krušni peči. Njegovi zločini so prišli na dan šele, ko je leta 1979 poskušal oropati nemškega turista. Le-ta si je zapomnil registrsko številko njegovega avtomobila. Pri posredovanju je policija odkrila tudi večje število ukradenih predmetov. Med preiskavo so preiskali tudi njegov drugi dom v Dolenji vasi, kjer so našli zoglenele ostanke človeških teles.