Na simpoziju, katerega cilj je po Rodičevih besedah poleg promocije vina, spodbujanje vinarjev k pridelovanju visoko kakovostne malvazije, bo 54 vinarjev iz Italije, Hrvaške in Slovenije predstavilo 81 malvazij. Slovenijo poleg obalnih, kraških in vipavskih vinarjev tokrat prvič zastopata tudi malvaziji iz Goriških Brd. Obalni gostinci bodo danes popoldne v koprskem Pokrajinskem muzeju pripravili razstavo tipičnih istrskih jedi. Zatem pa bosta v Pretorski palači vinska kraljica Maja Cigoj in koprski župan Boris Popovič odprla degustacijo vin. Vzporedno bodo otvorili tudi razstavo fotografij Jureta Čeha z naslovom Istrski človek.

Degustacije bodo potekale v treh sklopih. V prvem bodo uživali in ocenjevali mlado malvazijo z letnico 2005. V drugem sklopu se bodo posvetili bolj zrelim vinom letnikov 2003 in 2004. Tretji sklop bodo sestavljale posebnosti, kot so malvazije z daljšo maturacijo ali vina pozne trgatve. V ponedeljek dopoldne bodo v okviru simpozija v Pretorski palači potekala predavanja o malvaziji, in sicer na temo maturacije belih vin, statusa in prihodnosti malvazije ter razširjenosti malvazije na Mediteranu. Malvazija naj bi uspevala na Hrvaškem, Sloveniji, Italiji ter vsaj še v Grčiji in Španiji.

Letos bodo prvič na simpoziju vina tudi ocenjevali. V ponedeljek popoldne bodo svojo oceno o prijavljenih malvazijah ločeno podali novinarji strokovnih revij in obiskovalci. Sicer pa bo na Obali od torka, 28. marca, pa do velike noči potekala svojevrstna promocija malvazije. V osmih obalnih restavracijah bodo namreč gostinci v tem času ponujali posebne menije, kjer bo bodisi kot sestavni del jedi bodisi kot pijačo mogoče okusiti malvazijo v vsej njeni polnosti, je še povedal Rodica.