Poravnalni narok ni uspel, zato je sodnica začela glavni narok. Odvetnica Bojana Misjak je najprej umaknila del tožbenih zahtevkov (skupno naj bi na začetku znašali okoli 10 milijonov tolarjev), zlasti v zvezi s starši in njihovimi bolečinami. Zaplet se je zgodil, ko se je po sodnem zapisniku izkazalo, da je odvetnica umaknila vse zahtevke Zdravka in Sladžane Sajovic, čeprav je bila sama prepričana, da je šlo le za del zahtevkov, in tako je oče Zdravko postal v vsej zgodbi le priča.

Vse je povezano z izključitvijo maturanta Gašperja Sajovica (skupaj z Robijem Kališnikom in Blažem Erjavškom so bili dijaki 4. letnika), ki je imel zaradi tega duševne bolečine in strah (skupno vredno okoli 4 milijone tolarjev) ter materialno škodo (za okoli milijon tolarjev), šolanje pa je moral nadaljevati zunaj Kranja, v Novi Gorici. Odvetnica je naštevala materialne posledice: od voženj do telefonskih stroškov, plačila inštrukcij in podobnega.

Nadaljevanje glavne obravnave je bilo preloženo zaradi odgovora na tožbo, vsekakor pa bo zanimivo dokazovanje posledic izključitve dijaka Gašperja, ki je bila takrat zelo hitra in enoglasna. Spomniti velja, da so dijaki ob spoznanju, kaj naj bi počeli njihovi sošolci, pripravili protestne napise in Blaža Erjavška (neuradnega vodjo omenjene trojice) je ena od dijakinj prvi dan po izbruhu afere celo klofnila sredi hodnika gimnazije. Zgražanje ni bilo nič manjše v profesorskem zboru in le domnevamo lahko, kaj bi se zgodilo, če se za mlade fante radikalen in boleč ukrep izključitve ne bi zgodil. Leta 2003 je bil končan prav tako zapleten sodni postopek, kjer ni manjkalo različnih sodb, izogibanj sodišču, na koncu pa je prevladal predlog tožilke Nadje Gasser : vsi trije obtoženi so opravili družbenokoristno delo. Gašper Sajovic (od včeraj edini tožnik v tej zadevi) zdaj pričakuje odškodnino od države in Gimnazije Kranj.