Letalo zasebne afganistanske družbe Kam Air s 104 potniki in člani posadke je bilo v četrtek na poti iz Herata proti Kabulu, nato pa je v zelo slabem vremenu izginilo.

Na krovu letala je bilo tudi več tujcev. Med osmimi člani posadke je bilo šest Rusov, še sedem potnikov pa je bilo tujcev, je sporočil Kam Air. Po navedbah tiskovne službe turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana je bil na krovu devet Turkov. Po navedbah ameriške ustanove Management Sciences for Health, ki nudi zdravstvene storitve, pa so bili na letalu tudi trije ameriški uslužbenci.

Letalo vrste boeing 737 je Herat zapustilo v četrtek ob 14.30 po lokalnem času (11. uri po srednjeevropskem času), na letališču v Kabulu pa bi moralo pristati ob 15.30 po lokalnem času. Stik s kontrolnim stolpom v Kabulu je imelo nazadnje ob 15.15 po lokalnem času.

Afganistansko ministrstvo za letalstvo je poudarilo, da je bilo letališče v Kabulu kljub stalnemu sneženju v četrtek popoldne odprto in da je bil pristanke letala mogoč. Obenem je navedlo, da je v takšnih primerih odločitev za pristanek odvisna od pilota. Letalska družba Kam Air je pred tem sporočila, da letalo ni pristalo zaradi slabih vremenskih razmer.

Pogrešano letalo so davi intenzivno iskali. Pri iskanju je sodelovala tudi afganistanska vojska in pripadniki mednarodnih stabilizacijskih sil ISAF.