Pravilne razvojne poteze, inovativnost in nenehni razvoj so Varis Lendava postavili med najboljše proizvajalce gotovih kopalnic v Evropi. S temi posebnimi izdelki, ki predstavljajo njihov najpomembnejši produkt, opremljajo tudi hotele najprestižnejših svetovnih hotelskih verig. Njihove kopalnice so vgrajene v hotelskih verigah, kot so Sheraton, Hampton by Hilton, Motel One, Intercity, Novotel, Holiday Inn, Scandic, Novum in Steigenberger.

Do delavcev z lastno akademijo

Varis Lendava je največji zaposlovalec v občini, trenutno zaposluje 240 delavcev, pri čemer delo daje tudi prebivalcem sosednjih Madžarske in Hrvaške. Direktorica Sabina Sobočan je povedala, da se na razmere na trgu dela in na pomanjkanje delovne sile odzivajo z lastno interno akademijo, saj delavce prekvalificirajo: »Ljudi ni in če bi dobili še kakšnega keramičarja, bi ga takoj zaposlili. Smo se pa znašli sami in tako smo letos zaposlili 40 keramičarjev, ki večinoma prihajajo z Madžarske. Je pa mogoče res to apel na vlado, da je treba narediti vse, da bo neto na koncu večji. Predvsem tisti, ki večinoma delamo s tujino, bi morali biti bolj konkurenčni. Če namreč že doma nimamo konkurenčnega poslovnega okolja, ne moremo biti uspešni niti v tujini.«

Podjetje izvozi med 80 in 90 odstotkov proizvodnje, njihov največji trg je Nemčija, kjer imajo 15-odstotni tržni delež, malo manjšega pa imajo v Avstriji in Švici. Sobočanova je posebno ponosna, da so prisotni tudi na slovenskem trgu, saj je njihov največji dolgoročni cilj trajnost. »Slovenci smo in bodimo ponosni, ko kupujemo in vgrajujemo domače produkte. Naša kopalnica je trajnostna, zato apeliram na vse, da delamo s slovenskimi materiali in slovenskimi dobavitelji ter tako na ta način vsi tudi pomagamo okolju,« je dejala. Kot glavni poslovni cilj podjetja je izpostavila prav trajnost. Podjetje po njenih besedah koristi že uporabljeno vodo, sončno energijo, v svoje kopalnice pa vgrajuje tudi tako imenovani trajnostni zeleni beton.

Vlada naj zagotavlja predvidljivo poslovno okolje

Minister Matjaž Han je povedal, da se zaveda naloge vlade, da zagotavlja predvidljivo poslovno okolje. »To ni moja floskula, to je pogoj, ostalo pa lahko država podpira z raznimi razpisi in Varis je bil uspešen na kar nekaj razpisih. In po tem se tudi vidi, kam država namenja denar - v uspešna podjetja, ki nosijo dodano vrednost in zaposlujejo,« je navedel. Spregovoril je tudi o dolgoletnih razpravah o preveč obdavčenih plačah v Sloveniji. »Mogoče bi lahko kje drugje zvišali kakšen davek, da bi to prišlo v neko normalo. Je pa res, da moramo v Sloveniji doseči družbeni dogovor - najprej v politiki, da ne bomo tekmovali v tej temi, potem pa med zaposlenimi, sindikati in delodajalci. Treba je sprejeti odločitev in pustiti davke potem pri miru vsaj petnajst let,« je ocenil Han.

Predsednica države Nataša Pirc Musar pa je med drugim omenila analize, ki so pokazale, da lahko podjetja, v katerih upravah so ženske, dosegajo do 56 odstotkov višje dobičke, kar po njenem mnenju ni zanemarljiv podatek. »Sem pa počaščena, da lahko obiskujem taka podjetja po Sloveniji. Moja naloga je namreč tudi propagirati slovensko gospodarstvo v tujini in če podjetje poznam od znotraj, je to lažje. In podjetje Varis je med najbolj uspešnimi podjetji, o tem ni dvoma,« je dodala.