Družinsko podjetje vodi mag. Sabina Sobočan, direktorica in solastnica družinskega podjetja v drugi generaciji. Večkrat nagrajeno podjetje, med drugim z nagrado za inovacijo 2016 za edinstven okolju prijazen »zeleni« beton, je z izjemno vizijo, rezultati in družinskim delovanjem, prepričalo EY Slovenija, ki podeljuje nagrado. »Prejeto nagrado krasijo ponos, poslanstvo in odgovornost. Ponos na to, da smo prepoznani kot odlični in trajnostni. Ter poslanstvo in odgovornost, da bomo takšni še naprej. Do nas samih, naših družinskih članov in poslovnih partnerjev, do lokalnega okolja, ne nazadnje tudi do slovenskega in globalnega gospodarstva ter družbe kot celote. Za vse nas ustvarjamo boljši svet in gradimo odgovorno prihodnost,« se je za nagrado zahvalila Sobočanova.

Lani skoraj 32 milijonov evrov čistih prihodkov

Družinsko podjetje Varis je specializirano za izdelavo individualiziranih gradbenih modulov, to je gotovih kopalnic. Proizvajajo betonske, lahke in kombinirane kopalnice in so med vodilnimi evropskimi proizvajalci ter partner svetovnih hotelskih verig Sheraton, Motel One, Hampton by Hilton, Holiday Inn, InterCity, Premier Inn ... Poleg gotovih kopalnic med njihove prepoznavne produkte sodijo tudi betonski elementi za skate parke in pump track steze. Njihovi finalizirani gradbeni elementi in moduli so namenjeni za vgradnjo v hotelske, stanovanjske, bolnišnične, študentske in druge objekte ter v zapore, kjer sta poleg videza še pomembnejša funkcionalnost in trajnost objekta.

Prednost takšnih produktov je v cenejši in varnejši naložbi. Objekt, na primer hotel s 130 sobami, se v primerjavi s klasično gradnjo z gotovimi kopalnicami zgradi tri mesece hitreje. To vpliva na pocenitev naložbe oziroma zmanjšanje skupnih stroškov investicije in hitrejšo povrnitev naložbe za investitorja. S tako gradnjo tudi ni zapletov na gradbišču in nepredvidenih stroškov. Podjetje največ posluje z Nemčijo, sledijo Avstrija, Švica in Slovenija. V letu 2021 je ustvarilo skoraj 32 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje – skoraj dvakrat več kot leta 2016.

V podjetje vpeti obe generaciji družine

Podjetje sicer izdeluje gotove kopalnice od leta 1977 in izhaja iz nekdanjega Gorenja IMO, kjer je bil Štefan Sobočan, oče in solastnik Varisa, direktor. Svoje delo je uspešno opravljal do leta 2015, ko je vodenje prevzela hči Sabina. Tako o izbiri naslednika pripoveduje Sobočan: »Pri izbiri naslednika imaš tri možnosti. Lahko nekoga priučiš, pridobiš izkušenega menedžerja s priporočili ali pa izbereš nekoga iz družine, ki ga vzgojiš v svojega naslednika.« Oče je danes vpet v podjetje pri odločitvah o strateških naložbah, vodenje podjetja opravlja Sabina, v vodstveno ekipo je vpet tudi njen partner Marko Čuš. V družinskem podjetju trenutno zaposlujejo 211 sodelavcev.

»Osnovna enota podjetja Varis Lendava je družina Sobočan. Podjetje je svoji industriji v Evropi vodilno, s celostnim načinom družinskega delovanja pa se postavlja kot zgled tudi v svetovnem merilu. Razlogov je več, med pomembnejšimi pa se kaže obvladovanje kakovosti na vseh nivojih podjetja. Zvesto sledijo viziji delovanja 'da se!', z nenehnim vlaganjem v razvoj pa skrbijo za prihodnost podjetja, da ga bodo v odlični kondiciji prepustili tudi prihodnjim generacijam,« poudarja Mojca Emeršič, vodja družinskega podjetništva pri EY Slovenija, kjer so letos sedmič zapored podelili nagrado odličnosti slovenskemu družinskemu podjetju. Lani so nagradili Intra lighting, pred tem pa podjetja Lotrič Meroslovje, Vivapen, Lumar IG, KLS Ljubno in Roto.