Mednarodna nogometna zveza Fifa je začasno suspendirala predsednika Španske nogometne zveze (RFEF) Luisa Rubialesa. Španec zaradi afere s poljubom španske reprezentantke Jennifer Hermoso vsaj 90 dni ne bo smel opravljati aktivnosti, povezanih z nogometom. Javnost je sicer v petek pričakovala odstop predsednika Rubialesa, ki pa je to zavrnil.

Španska nogometna zvezdnica Jenni Hermoso je sicer v izjavi za javnost napisala, da se počuti kot žrtev napada po poljubu predsednika Španske nogometne zveze (RFEF) Luisa Rubialesa ob proslavljanju naslova svetovnih prvakinj. Dodala je, da se s poljubom ni strinjala. Kasneje je Rubiales trdil, da se je v zasebnem pogovoru s tem Hermoso strinjala, ta pa je to v današnji izjavi demantirala. »Počutila sem se ranljivo, bila sem žrtev napada, impulzivnega, mačističnega, neumestnega dejanja, ki mu nisem privolila. Po domače povedano, brez spoštovanja,« je zapisala v izjavi.

Poljub le kaplja čez rob

Sporno dejanje po finalu SP je po njenem le eden od dogodkov na dolgem spisku neprimernega obnašanja predsednika, ki so jih nogometašice v preteklih letih obsodile. »Dogodek, v katerega sem vpletena sama, je bil le kapljica čez rob. Kar je vsak lahko videl po tekmi ob našem slavju, je že dolga leta del vsakdana naše ekipe.«

Tik pred tem so španske nogometašice, po novem tudi svetovne prvakinje, napovedale, da ne bodo več igrale za izbrano vrsto, dokler se bo Rubiales oklepal predsedniške funkcije. »Žalostne smo, da je takšno nesprejemljivo dejanje zasenčilo največji uspeh španskega ženskega nogometa,« so nogometašice, podpisalo se jih je kar 81, na socialnih omrežjih zapisale javnosti. »Po vsem, kar se je zgodilo na svetovnem prvenstvu, vse podpisane za reprezentanco ne bomo igrale več, dokler bo Rubiales imel svojo funkcijo.«

Rubiales je bil v dneh po finalu svetovnega prvenstva, v katerem so Španke slavile proti Angliji z 1:0, deležen številnih kritik po svetu. Tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je proti predsedniku španske zveze sprožila disciplinski postopek, saj gre za kršitev disciplinskega kodeksa.

Ameriška nogometašica Alex Morgan je dejanje ocenila kot odvratno. Solidarnost so potrdile tudi poražene Angležinje. Obnašanje 46-letnega Rubialesa je nesprejemljivo tudi za špansko vlado, od koder so sporočili, da bodo storili vse, da predsedniško funkcijo izgubi. »Kar se tiče nas, so to njegove zadnje ure na zvezi,« je za časnik El Pais dejal minister za šport Manuel Iceta. Tudi najvišji španski uradni športni organ CSD je od španskega razsodišča za šport zahteval njegovo razrešitev ter obsodil Rubialesovo vnovično potvarjanje dejstev na skupščini, saj so od njega pričakovali le odstop in opravičilo.

V zvezi zagrozili s tožbo, Rubiales se ima za žrtev zarote

Šestinštiridesetletni funkcionar je na izredno sklicani novinarski konferenci večkrat glasno poudaril, da kljub pozivom in pritiskom ne bo odstopil s položaja predsednika RFEF. »Ne gre za pravico, ampak za družbeno usmrtitev,« je odvrnil Rubiales na številne pozive v domovini in po svetu, naj zaradi nedostojne poteze po finalu svetovnega prvenstva odstopi.

Predsedniku so zvesti le še na zvezi, kjer so zvečer objavili odziv na dogodke in stopili v bran predsedniku ter Hermoso in sindikatu igralk zagrozili s tožbo. Osnova za grožnje s tožbo so izjave Hermoso, da ni privolila v poljub, saj predsednik trdi, da je šlo za vzajemno dejanje.

»Resnico« bodo dokazovali s fotografijami

Na zvezi so objavili štiri fotografije, s katerimi naj bi potrdili izjave predsednika, njegove trditve pa naj bi bile jasno razvidne tudi iz govorice telesa obeh akterjev. Fotografije naj bi bile dokaz, da Rubiales ne laže. Na zvezi trdijo, da se vidi, kako nogometašica v trenutku slavja drži predsednika, na dveh slikah ima ta noge celo v zraku. Ali ga je nogometašica dvignila ali je v zrak skočil sam, se s slik seveda ne da razbrati.

Preberite še: Rubiales po incidentu s poljubom na SP: Boril se bom do konca, jaz sem žrtev

Prav te trditve so bile v petek tudi osnovna razlaga, zakaj Rubiales na izredni skupščini zveze ni odstopil z mesta predsednika. Še več, označil se je za žrtev zarote. A dejstvo je, da mu javnost ni naklonjena. Slednja je pričakovala slavje ob naslovu prvakinj namesto nastale seksistične afere.