Kronoterm ima bogato zgodovino, ki sega v leto 1976, ko so začeli razvijati toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode. Ker so se ves čas prilagajali trendom ter potrebam trga, so leta 1998 vstopili na neznano področje ogrevanja prostorov prav z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. Bile so rešitev, s katero so dosegali dovolj visoko učinkovitost in so se lahko kosali z ostalimi alternativami ogrevanja, kot so fosilna goriva in kurilno olje. Geotermalna toplotna črpalka je naprava, ki za ogrevanje in hlajenje stavbe izkorišča toploto, shranjeno v zemlji ali v podtalnici. Deluje na podoben način kot običajna toplotna črpalka, vendar namesto zraka preko vertikalnih ali horizontalnih zemeljskih kolektorjev izkorišča toplotno energijo iz zemlje ali preko vrtin iz podtalnice.

Razvoj ena ključnih vrednot

Razvoj je ena izmed ključnih vrednot podjetja Kronoterm. Nenehno stremijo k uporabi najnovejših tehnologih, trajnostih rešitev in predvsem k razvoju ogrevalnih rešitev, ki zagotavljajo najvišje udobje. To je tudi razlog, da so se odločili razviti novo, revolucionarno generacijo geotermalnih toplotnih črpalk etera. Etera je zasnovana tako, da postavlja nove standarde na področju geotermalnih toplotnih črpalk ter ponuja uporabnikom vrhunsko udobje, energijsko učinkovitost in zmanjšanje okoljskega vpliva. Direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek pojasnjuje: »Podobno kot naše zelo uspešne družine toplotnih črpalk, ki se odlikujejo po prilagodljivosti in fleksibilnosti v vseh vidikih, smo pri raziskavi in razvoju četrte generacije geotermalnih toplotnih črpalk prepoznali in vključili dolgoživost kot ključno lastnost. Dolgoživost smo prepoznali kot močan argument, da se investitorji odločijo za udobnejšo, varčnejšo, zanesljivejšo, čeprav na prvi pogled investicijsko zahtevnejšo rešitev.«

Toplotna črpalka etera je zasnovana z namenom zagotavljanja trajnostnega, udobnega in zanesljivega ogrevanja ter hlajenja objektov in prinaša številne prednosti, ki jih Kronotermovi razvijalci nenehno izpopolnjujejo. Zasnovana je za dolgo življenjsko dobo, njena modularna zasnova namreč omogoča enostavno nadgradnjo, vzdrževanje in zamenjavo delov, kar pomeni, da bo lahko zanesljivo in brez težav delovala tudi več desetletij. Investitorji in kupci pri njej cenijo nizke obratovalne stroške, zmanjšano odvisnost od fosilnih goriv ter trajnostne in okolju prijazne rešitve ogrevanja, ki zmanjšujejo vpliv nihanja cen energentov in pomagajo ohranjati stabilnost in vzdržnost električnih omrežij. Še posebno pomembno pa je, da etera svojo visoko tehnološko dovršenostjo in izjemno učinkovitostjo postavlja nove standarde na področju trajnostnega ogrevanja in hlajenja. Za eno kilovatno uro vložene električne energije namreč dobimo kar 8,48 kilovatne ure koristne toplote. Tako visoke učinkovitosti trenutno ni mogoče doseči z nobeno drugo podobno napravo na trgu.

Nadaljnje povečanje izvoza

Razvoj v podjetju poganja nadarjena in strokovno podkovana ekipa, ki trenutno šteje 121 zaposlenih, njihovo število pa se zaradi nadpovprečnega povpraševanja po njihovih izdelkih zmerno povečuje prav na področju raziskav in razvoja. Nadaljnji razvoj poteka v smeri širjenja dodatnih storitev, ki jih ponujajo ob nakupu toplotne črpalke – modularnost, oddaljeno upravljanje s sistemom Kronoterm cloud in hiter servis, ki prav tako poteka na daljavo. Vse toplotne črpalke so proizvedene na sedežu podjetja v Braslovčah. Za kovinske in plastične dele, elektroniko in kabelske sete imajo slovenske dobavitelje, posamezne dele pa kupujejo od tujih dobaviteljev. Pri izbiri dobaviteljev upoštevajo, da so trajnostno naravnani, da uporabljajo kakovostne materiale in, če je le mogoče, izbirajo lokalno. Ob tem stremijo k temu, da je čim več komponent reciklabilnih in ponovno uporabljenih.

V proizvodnji prevladujejo toplotne črpalke za hišni segment, v prihodnje se bo povečal tudi delež komercialnih in industrijskih rešitev, ki je lani znašal en odstotek, a ker gre za dražje projekte, so prinesli tudi večji prihodek. Med največjimi sta v Sloveniji islamski verski in kulturni center v Ljubljani in rastlinjaki podjetja Lušt, v tujini pa mesto Šal'a na Slovaškem. Podjetje 40 odstotkov toplotnih črpalk proda doma, 60 odstotkov jih pošlje v tujino, vendar računajo na nadaljnje povečanje izvoza zaradi cilja za razogljičenje Evrope in prehoda na obnovljive vire energije. Podjetje je lani zabeležilo 41,614 milijona evrov prihodkov in 9,119 milijona dobička, kar je v primerjavi z letom 2021, ko so prihodki znašali 24,768 milijona, dobiček pa 4,127 milijona, visoka rast. »Ocenjujemo, da bodo naši prihodki v prihodnjih letih na vseh poslovnih področjih organsko rastli s povprečno stopnjo pet odstotkov na leto, vendar je rast odvisna tudi od gospodarskih razmer na področju gradbeništva in razmer na tujih trgih,« zaključijo v Kronotermu.