Vsi kolesarski pogovori v torek, pred začetkom 10. etape letošnje dirke po Italiji in po njej, so imeli isto tematiko: Zakaj je vodilni kolesar Gira Remco Evenepoel še pred prvim prostim dnevom napovedal slovo? Uradno je 23-letni belgijski kolesar dirko zapustil zaradi pozitivnega testa na covid, a v ozadju se dvigajo številni dvomi. Koronavirus po pravilih Mednarodne kolesarske zveze ni več razlog za odstop, zato je praktično nemogoče verjeti tej teoriji. »Tega ne storiš še pred prostim dnevom. Jasno je, da če si bolan, ne moreš dirkati, a vseeno se po prostem dnevu usedeš na kolo in poskusiš,« prevladuje mnenje večine kolesarskih strokovnjakov.

Veliko bolj modro se je ob izgubi največjega konkurenta odzval slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma): »Nikomur ne želiš, da na tak način zaključi dirko, a zame se stvari bistveno ne spremenijo. Če želim zmagati na Giru, moram biti boljši od vseh. Osredotočen sem le nase in na vsako etapo posebej,« je odstop Evenepoela komentiral Zasavec, ki je brez boja na cesti napredoval na drugo mesto skupnega seštevka 106. dirke po Italiji.

Znova obvezne maske

Primer Remca Evenepoela dobiva kredibilnost z razvojem drugih dogodkov na Giru. Kapetan volčjega tropa ni bil edini kolesar, ki se v torek ni pojavil na startu. Pred dirko je odstopilo še sedem drugih kolesarjev, štirje zaradi pozitivnega testa na covid. Zaradi hitrega širjenja okužbe v karavani so bili primorani ukrepati tudi organizatorji, ki so morali poseči po že znanih ukrepih. Tekmovalci morajo tako od torka v ciljnem prostoru nositi maske, enako velja za vse predstavnike medijev. Ob velikih težavah z boleznijo organizatorjem dodatne preglavice povzroča vreme, ki vpliva na razplet in potek etap. Zaradi obilice padavin v zadnjih dneh je že jasno, da bo petkova etapa prikrajšana za letošnji najvišji vrh Gira, saj je nevarnost snežnih plazov na prelazu Veliki Sveti Bernard prevelika. »Zaradi obilnih snežnih padavin in povečane možnosti plazov dirka v petek ne bo potekala čez prelaz, temveč skozi predor. Najvišja točka dirke, Cima Coppi, bo tako na vrsti v 19. etapi s končnim vzponom na Tre Cime di Lavaredo (2304 m),« so organizatorji zapisali v izjavi za medije.

Tak mraz, da ni vedel, kaj je počel

Vreme, predvsem močan dež in hud mraz, je kolesarjem nagajalo tudi v torek. Čeprav so se organizatorji odločali, na koncu niso skrajšali 196 kilometrov dolge etape od Scandiana do Viareggia, ki je bila najbolj zahtevna na začetku. V zelo zahtevnih razmerah je v glavnini z napadom poskušala ekipa Bahrain Victoriousa, ki pa ji ni uspelo pridobiti nič časa. Do zmage je tako po uspešnem begu skozi celotno etapo prišel Danec Magnus Cort Nielsen, ki je imel v zaključku več moči kot tekmeca, ki sta z njim preživela dan na čelu etape. Drugi je bil Derek Gee (Israel – Premier Tech), tretji pa Alessandro De Marchi (Jayco AlUla). »Zelo sem zadovoljen. To je bila ena najtežjih etap, ki sem jih kdaj odpeljal. Bilo je tako zelo mrzlo, da sem bil kar zmeden in nisem vedel, kaj sploh počnem,« je po etapi dejal Magnus Cort Nielsen. Danec je dosegel enak uspeh kot njegov rojak Mads Pedersen. S torkovo zmago je dopolnil trojček etapnih zmag na vseh treh tritedenskih dirkah. Šestkrat je bil pred tem uspešen na Vuelti in dvakrat na Touru. Najboljši kolesarji na Giru so v cilj prišli skupaj, 51 sekund za zmagovalcem. Primož Roglič je v skupnem seštevku zadržal drugo mesto z dvema sekundama zaostanka za Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers). V sredo je na sporedu najdaljša (219 km) etapa letošnje italijanske pentlje.