Na predpraznično sredo okoli pol osme ure zjutraj je na Vrhu nad Želimljami sprehajalca s psom napadel medved. Dvojica je hodila po gozdu, a le kakšnih 200 metrov stran od prvih hiš. Še več – v bližini so celo sekali drevesa. Sedeminpetdesetletnika je žival oklala po nogi, a se mu je uspelo zateči po pomoč. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v ljubljansko bolnišnico, njegovo življenje ni ogroženo. Medved se je zatekel nazaj v gozd. Gre za že četrto bližnje srečanje z medvedom na širšem območju v zadnjem mesecu dni. Prejšnji torek je namreč ob trku z avtom na cesti med Škofljico in Turjakom en medved poginil, drugi pa (verjetno ranjen) pobegnil. Čeravno so prestrašeni domačini prepričani, da je prav ta medved predvčerajšnjim ugriznil njihovega soseda, starešina Lovske družine Škofljica Mitja Spindler tega ne more potrditi. »To je nemogoče reči, saj ne vemo, kakšen je bil tisti medved ne kakšen je bil ta. Seveda pa je možno, da gre za isto žival,« je pojasnil za Dnevnik.

Medved tekel za njima vse do vasi

Za spomladanski čas, ko je v naravi vse več sprehajalcev, mladiči pa so že dovolj stari, da samostojno hlačajo za mamo, so takšna srečanja dokaj običajna, pravi Spindler. In jih je prav v teh mesecih največ. Je pa tudi res, da je medvedov na območju več kot pred desetletjem, zato je verjetnost konfrontacije danes večja kot nekoč, še opozarja. Obenem človek vse intenzivneje posega v življenjski prostor divjih živali. Medvedi so samotarji, ki potrebujejo svoj prostor. In če na določenem območju naenkrat namesto treh živi šest medvedov, si morajo mlajši poiskati drug okoliš za življenje, pojasnjuje sogovornik. »Ker je neokrnjen, nepozidan in nenaseljen del gozdnega prostora že zaseden, gredo drugam.« Živali se, če je to le mogoče, skušajo izogniti konfliktu s človekom in stiku z njim, kar velja tako za medvede kot divje svinje, napadejo le redko. »Če pa je srečanje neizbežno, se skušajo zaščititi z napadom,« še navaja starešina Spindler. Medvedi so previdni, udeleženega v sredin napad je najverjetneje nekaj prestrašilo. »Morda je zavohal psa, ki naj bi sicer bil na povodcu, saj bi ga lahko dojel kot potencialno nevarnost. Sploh če je spal v bližnji grapi ali grmu in se prestrašil,« ugiba. Na srečo so bile poškodbe tokrat lažje, ni prišlo do mečkanja, valjanja ali praskanja živali. Če bi, bi bile posledice drugačne. Domačini, vajeni bližine medvedov, vseh srečanj z njimi sploh ne prijavljajo več. Tako je starešina Spindler šele v sredo izvedel za še en incident v skorajda neposredni bližini istega naselja. »Par na sprehodu je srečal medveda. Začela sta teči proti hiši, medved pa za njima. Baje jima je sledil vse do vasi,« opisuje dogodek, v katerem ni prišlo do napada. Predvideva, da je želel sprehajalca le pregnati, ne uloviti, saj bi bilo zaradi medvedove hitrosti zanj to povsem enostavno.

Domačini prestrašeni in zgroženi

Nekateri domačini so prestrašeni, češ da živijo v neposredni bližini morebiti ranjenega in potencialno izredno nevarnega medveda. Na spletnih družbenih omrežjih se hudujejo nad politiki, ki da ne storijo ničesar za izboljšanje razmer, nekateri pa se celo sprašujejo, ali je življenje živali sedaj vredno že več od življenja ljudi. Po Spindlerjevem mnenju tega medveda ni smiselno iskati, saj ga tudi nihče ne bi prepoznal. V primeru medveda, ki je bil ranjen v trčenju, pa bi pred leti po njegovih stopinjah poslali intervencijsko skupino, ki bi ocenila, ali je poškodba tako huda, da ne bi zmogel preživeti v naravi, ter bi ga z odstrelom odrešila muke. Ugotavljala bi še, ali je medved nevaren za okolico, razdražljiv, ali se ob stiku umakne ali pa gre v fronto. A danes to ni več v praksi.

Kot smo poročali že prejšnji teden, so lovci ministrstvo že večkrat opozorili, da trenutna ureditev na tem področju ni ustrezna, lovska družina pa za tovrstno iskanje živali nima pristojnosti. Z ministrstva za naravne vire in prostor so sicer že sporočili, da odstrela medveda ne bodo predlagali, tudi ne bodo sprožili njegovega iskanja. Pravijo, da je do incidenta prišlo v gozdu, in ne v bližini naselja, lov nepoškodovanega medveda pa da bi bil tvegan. Ministrstvo je sicer nedavno izdalo odločbo z dovoljenjem za odvzem iz narave 230 rjavih medvedov. Populacijo želijo s trenutnih 1100 v prihodnjih letih zmanjšati na 800. Na občini Škofljica pozivajo k previdnosti pri sprehodih v naravi, za več informacij o ravnanju v nevarnih situacijah pa usmerjajo na spletno zloženko z naslovom Kako se vesti na območju prisotnosti rjavega medveda.

Preberite še: #komentar O medvedih v dnevni sobi