Ker je novi zeleni dogovor glavna prednostna naloga Evropske komisije, bo letos pri ocenjevanju projektov v ospredju trajnostni vidik. Prijave projektov na nacionalni ravni so možne do vključno ponedeljka, 22. maja. Zbiranje projektov poteka v dveh fazah – šele po zaključku začetne izbire na nacionalni ravni se udeleženci lahko vključijo v tekmovanje za evropske nagrade. Dve najbolje ocenjeni prijavi bosta posredovani na Evropsko komisijo, kjer bo strokovna komisija ocenila vse prispele prijave in izbrala končne zmagovalce, ki bodo razglašeni na slavnostni podelitvi v okviru evropskega srečanja MSP novembra letos v Bilbau v Španiji.

Prijave v šestih kategorijah

Prijave zbirajo v naslednjih šestih kategorijah: spodbujanje podjetniškega duha, vlaganje v podjetniške spretnosti, podpiranje digitalnega prehoda, izboljšanje poslovnega okolja in podpiranje internacionalizacije poslovanja, podpiranje trajnostnega prehoda ter odgovorno in vključujoče podjetništvo. K prijavi so vabljeni državni, regionalni ali lokalni organi, javno-zasebna partnerstva ali MSP (le v kategoriji odgovorno in vključujoče podjetništvo) iz Evropske unije ali pridružene države v programu COSME, ki delajo na uspešni pobudi, ki je spodbudila gospodarstvo bodisi na nacionalni, regionalni ali lokalni ravni.

Iz Slovenija lani dva projekta

Lani sta na finalnem izboru evropske komisije Slovenijo zastopala dva projekta, in sicer: Mozaik podjetništva v kategoriji naložbe v podjetniška znanja in PONI Gorenjska v kategoriji spodbujanje podjetniškega duha. Oba projekta ozaveščata, povezujeta, izobražujeta, navdušujeta in spodbujata različne ciljne skupine k podjetniškemu, trajnostnemu načinu razmišljanja in delovanja ter na svojem področju beležita nekaj izrednih rezultatov in dolgoročnih učinkov.

Več informacij in prijavnica na https://www.spiritslovenia.si/razpis/398.