Pri večnamenskosti bioklimatskih pergol govorimo o tem, da to še zdaleč ni nadstrešek, ki nam ga zvari mojster iz sosednje ulice. Bioklimatska pergola nam v primerjavi s klasičnim fiksnim nadstreškom, ki zagotavlja senco in zavetje pred dežjem, ponuja še veliko več.

Namesto fiksne strehe imajo Bioklimatske pergole implementirane lamele, ki so ključnega pomena za uravnavanje mikroklime in udobja pod pergolo. Gibljive lamele imajo več funkcij, in sicer:

- S spreminjanjem naklona sami določamo, koliko sončne svetlobe spustimo na površino pod pergolo.

- Odprte lamele zagotavljajo uhajanje vročega zraka, ki ga zamenja sveži.

- Če imamo lamele povsem zaprte in pergolo opremimo s screen roloji ali steklenimi stenami, nam pergola omogoča, da si podaljšamo preživljanje lepih jesenskih večerov tudi v hladnejše mesece.

Ni presenetljivo, da je razvoj bioklimatskih pergol eksplodiral, saj je zanimanje zanje vse večje. Razvoj je prinesel najmodernejše dizajne, kar pomeni čiste, gladke linije brez vidnih vijakov. Razvijalci so se odvajanja vode lotili na inovativen način. V nasprotju s klasičnimi fiksnimi nadstreški, kjer so uporabljeni klasični žlebovi, so tukaj žlebovi skriti v samo konstrukcijo in so opazovalcu nevidni.

Material je vedno pozorno izbran. Večinoma so izdelane iz aluminija z dodatki iz nerjavnega jekla, kar preprečuje korozijo. Površina je prašno lakirana. Pergole s svojo mogočnostjo enostavno kljubujejo neurjem, sploh tiste z močnejšimi konstrukcijami. Navadno tehtajo okoli 800 kg, poleg tega pa so dobro sidrane.

Najnovejša tehnologija na področju pametnih domov pušča močan vtis tudi na bioklimatskih pergolah. Za najvišjo raven udobja skrbi senzor za dež, ki lamele avtomatsko poklopi ob prvi kaplji dežja. Vedno pogosteje se pergole prikaplja na centralne sisteme pametnih hiš, kar omogoča upravljanje pergole ter screen rolojev tudi na daljavo.

Vsa našteta dejstva so ključna, da se potrošniki vse pogosteje odločajo za napredne rešitve, ki jih ponujajo bioklimatske pergole, saj za minimalno razliko v ceni ponujajo precej več.

V podjetju Dekor Senčila, d. o. o., smo se v zadnjih letih na podlagi izkušenj in povratnih informacij s trga specializirali za prodajo pergol, za katere ocenjujemo, da so najprimernejše za slovenski trg.

V stalni ponudbi imamo 5 različnih pergol, ki s svojo funkcionalnostjo pokrivajo 95 % zahtev slovenskih strank.

Eliza Harmony

Gre za najbolj prodajan model, namenjen srednje zahtevnim strankam. Odlikuje ga izredno, 130-stopinjsko odpiranje lamel, tako da brez težav lovi sončne žarke skozi ves dan. Poleg močne konstrukcije jo odlikujejo lamele, ki omogočajo razpon pergole do 4,5 metra.

Foto: Dekor Senčila

Eliza Comfort

Je namenjena zahtevnejšim strankam, ki si poleg vseh drugih funkcionalnosti želijo prostor pod pergolo zapreti in preživljati jesenske večere v komfortnem objemu pergole. Za ta namen je opremljena z dodatno vetrno in vodno zaščito lamel.

Foto: Dekor Senčila, Eliza Elite

Eliza Elite

Pergola Elite svetovno priznanega proizvajalca je namenjena najzahtevnejšim strankam. Ponuja izreden in prefinjen dizajn, raven strop daje občutek elegance. Pergola omogoča integracijo screen rolojev že v samo konstrukcijo. Motor je izredno tih, povsem skrit v ohišje. Odlikujeta jo močna vetrna in vodna zaščita. Upravljate jo lahko z daljincem ali s pomočjo aplikacije in povezave bluetooth, ko ste v bližini.

Foto: ALU-K

Eliza Protect

Eliza Protect je namenjena zaščiti avtomobilov in se jo uporablja kot nadstrešek za avto. Gre za sodobno oblikovano, povsem aluminijasto konstrukcijo s fiksno streho, ki odlično ščiti vaše vozilo pred različnimi vremenskimi vplivi. Odlikujejo jo močna konstrukcija in skriti odtoki vode ter možnost nadgradnje z zapiranjem stranic.

Foto: Dekor Senčila

Viktorija

Gre za klasično, masivno in elegantno pergolo s 3-slojnim vodoodpornim in negorljivim platnom. Položaj platna enostavno upravljate prek daljinca in si tako zagotovite želeno raven udobja. Pergola se zaradi svoje sodobne oblike zlije z vsakim objektom in fasado. Ima usmerjeno odtekanje vode, ki tudi ob večjih nalivih preprečuje pretakanje čez rob. Platneno pergolo je mogoče nadgraditi s senzorjem za dež.

Foto: Dekor Senčila

BARVE:

Barva je pomemben dejavnik, ko se odločate za nakup bioklimatske pergole, saj gre navsezadnje za dodatek k vašemu domu ali za dodaten element na vrtu, za katerega želite, da bo vizualno poenoten z okolico in fasado.

V podjetju Dekor senčila, d. o. o., ponujamo široko paleto standardnih in nestandardnih barv, ki se podajo tako starejšim fasadam kot tudi novim, modernim objektom.

Barve konstrukcije in lamel lahko kombinirate, kar vam omogoča še več izbire pri iskanju prave vizualne kombinacije za vaš vrt ali fasado.

Dodatna ponudba. Kot podjetje s 30-letno tradicijo in lastno proizvodnjo strankam ponujamo tudi ZIP screen roloje, ki so skoraj nepogrešljiv dodatek na pergolah, vsaj na eni od stranic.

ZIP screen roloji so dodatna oblika zaščite, s katero lahko svojo pergolo preobrazite v podaljšan bivalni prostor in ga tako lahko uporabljate skozi vse leto. Spomladi in poleti vas bodo ščitili pred soncem, vročino in UV-žarki, jeseni pred vetrom in padavinami, pozimi pa bodo pripomogli k izolaciji prostora ter zaščiti pred mrazom in snegom.

Veliko dejstev govori v prid pergoli pred nadstreškom. Da vam prihranimo dragoceni čas, smo v našem podjetju za izračun informativne cene pergole razvili spletni konfigurator, s pomočjo katerega pridobite ponudbo v petih minutah www.dekor-sencila.si/pergole. Za vsa dodatna vprašanja smo vam seveda stalno na voljo, veseli bomo tudi obiska v našem salonu, kjer si lahko pergole in druga senčila ogledate v živo.

Pripravil: I. M.