Francoski organizatorji svetovnega prvenstva v alpskem smučanju so za izstavljen račun, k kateremu so imeli pripombe številni udeleženci, spremljevalci in širša javnost, prejeli celo visoko napitnino. Tekmi v alpski kombinaciji ob uvodu dvotedenskega prvenstva v francoskih Alpah nista bili reklama za alpsko smučanje, saj se je javnost spraševala, kakšna pravila neki ima Mednarodna smučarska organizacija (FIS), da lahko številni tekmovalci nastopijo le v superveleslalomu, slalomu pa se odpovedo. Poleg tega v FIS v tej sezoni niso izvedli niti ene same tekme v tej disciplini, kar jasno pove, kaj si o njej mislijo. Mnogi menijo, da bi morala FIS pravila spremeniti ali izvesti tekmi v alpski kombinaciji po superveleslalomu, saj v tem primeru najboljši alpski smučarji v alpski kombinaciji ne bi zgolj tipali terena.

Francozi so imeli svoj račun. V tej sezoni namreč na domačem prvenstvu niso med favoriti, saj v nobeni disciplini nimajo svojega tekmovalca pri vrhu, zato so se globoko v sebi zavedali, da je lahko letošnje prvenstvo za njih rezultatsko zelo slabo. Kot smučarska velesila so vse stavili na alpsko kombinacijo za moške in računali, da bo imel na začetku prvenstva eden njihovih najboljših alpskih smučarjev vseh časov Alexis Pinturault svoj najboljši dan v tej sezoni in v Franciji povečal zanimanje za prvenstvo.

Na pozitivni strani limita

Želeno, storjeno! Alexis Pinturault je na svojem dobesedno domačem terenu v Courchevelu, kjer je s starta lahko videl družinski hotel, svoje delo opravil velemojstrsko. Najbolje med vsemi je izpeljal superveleslalom ter odlično odsmučal še slalom in se veselil desete zmage v alpski kombinaciji na zadnjih 18 tekmah na vseh ravneh. Pred tekmo je sicer veljal za enega favoritov za kolajne, a so bile precej več vredne delnice branilca naslova Avstrijca Marca Schwarza in Švicarja Loica Meillarda. Schwarz se je moral po napaki tik pred ciljem zaprtega slaloma zadovoljiti s srebrno kolajno, Meillard pa je ostal brez nje. Presenetljivo jo je osvojil Raphael Haaser. Zanimivo je, da je bronasti Avstrijec brat Ricarde Haaser, ki je le dan pred njim prav tako šokantno osvojila bronasto kolajno v alpski kombinaciji.

»Ves čas sem smučal na robu svojih zmogljivosti. V smučarskem žargonu lahko rečem, da sem bil na pozitivni strani limita. To lahko storiš le, če si v vrhunski formi. Izpeljal sem enega svojih najboljših superveleslalomov v karieri, po katerem sem si ustvaril izjemno priložnost za napad. Na noben način je nisem želel zapraviti, saj sem vedel, da je med občinstvom vsaj polovica ljudi, ki jih osebno poznam. To energijo sem spremenil v pozitivo in si nisem nalagal dodatnega pritiska. Imel sem tudi nekaj športne sreče, a to vselej potrebuješ,« je bil odkrit in čustven Alexis Pinturault, ki v zadnjih dveh sezonah ne dosega želenih rezultatov, a je kljub temu z izjemnimi uspehi preteklosti in svojo podobo izjemno priljubljen in dostopen alpski smučar.

Italijanke še nepremagljive

Svetovna superveleslalomska prvakinja je postala Marta Bassino. Njena zmaga na tehnično zahtevni preizkušnji ne sodi v kategorijo večjih presenečenj, a glede na to, da v tej disciplini še nikoli ni zmagala na tekmi svetovnega pokala, Italijanka ni sodila v kategorijo ožjih favoritinj. Ko je s startno številko 8 prevzela vodstvo pred Norvežanko Kajso Vickhoff Lie in Avstrijko Cornelio Hütter, se ni posebej veselila. Ko pa je številka 9, ki jo je nosila branilka naslova Mikaela Shiffrin, za njo zaostala, se je Marta Bassino zavedela, da je blizu svojemu največjemu uspehu. Minute čakanje nove svetovne prvakinje na mestu vodilne smučarke so bile neskončno dolge, saj so bile na startu številne favoritinje. A ko so Švicarka Lara Gut - Behrami, Norvežanka Ragnhild Mowinckel, rojakinji Francesca Brignone in Sofia Goggia ter Francozinja Tessa Worley​ z višjimi startnimi številkami zaostale, se je začela veseliti velikega uspeha.

»Sploh ne vem, kako naj se veselim, če pa so se mi minute, ko sem spremljala tekmice, vlekle kot ure. Vprašajte me, prosim, kakšen dan pozneje, kakšne občutke doživljam. Lahko vam povem le to, da sem na ogledu proge čutila, da lahko dosežem nekaj izjemnega, saj sem v dobri formi,« se je veselila Marta Bassino, ki je po Federici Brignone Italiji priborila drugo zlato kolajno v drugi končni disciplini svetovnega prvenstva. Nad drugim mestom ni bila najbolj navdušena najboljša alpska smučarka na svetu Mikaela Shiffrin, a se ji je po spodletelem nastopu v alpski kombinaciji ter na lanskih olimpijskih igrah odvalil kamen od srca, da lahko spet osvaja kolajne na največjih prvenstvih. Američanka bo za nekaj dni zapustila Meribel, se posvetila treningu in se vrnila na prizorišče prihodnji teden, ko bosta preizkušnji v obeh tehničnih disciplinah, na katerih bo prva favoritinja.

Ilka Štuhec dviga apetite

Ilka Štuhec je z dvanajstim mestom dosegla svojo daleč najboljšo superveleslalomsko uvrstitev zadnjih sezon. Mariborčanka je bila po polovici preizkušnje prepričljivo najhitrejša, saj je imela pred Marto Bassino skoraj tri četrt sekunde prednosti, ki jo je spremenila v zaostanek v tehnično zahtevnejšem spodnjem delu. Štajerka je bila nagrajena s točkami FIS (na svetovnih prvenstvih jih prejme najboljša petnajsterica), s katerimi si bo krepko izboljšala startni položaj v svetovnem pokalu. Ilka Štuhec je dokazala, da ji proga na letošnjem svetovnem prvenstvu ustreza in da je v odlični formi, s katero si lahko obeta vrhunski rezultat na sobotnem smuku. »Vedela sem, da moram napasti, kar sem tudi storila. Po zgornjih vmesnih časih sem malce popustila in se osredotočila na linijo. En zavoj je bil dovolj, da si izgubil hitrost,« je svoj nastop ocenila Ilka Štuhec.

Omenimo še, da je četverica Slovencev, ki je tekmovala v alpski kombinaciji, ostala brez uvrstitve. Miha Hrobat je bil v superveleslalomu po vmesnih časih najhitrejši Slovenec, a je odstopil. Preostala trojica je po superveleslalomu zasedla skromna mesta od 31. navzdol. Martin Čater se je slalomu odpovedal, Nejc Naraločnik in Rok Ažnoh pa sta odstopila.