Tako za Slovenijo kot za Savdsko Arabijo je letošnje SP jubilejno, deseto, a s precej različnima dosedanjima izkupičkoma. Slovenci so svoj maksimum dosegli z bronom v Franciji 2017, njihov najslabši izplen je 18. mesto na premiernem nastopu na Islandiji 1995, medtem ko so si Arabci svoj vrhunec priigrali z dvema 19. mestoma na Portugalskem 2003 in v Španiji 2013. Tudi na prejšnjih medsebojnih tekmah so bili tekmeci v debelem minusu: na šestih dvobojih – skupno s prijateljskimi – so prav tolikokrat izgubili, na dveh na SP pa so prvič izgubili z 22:35 v Franciji 2001 (selektor Matjaž Tominec), drugič z 22:32 v Španiji pred desetimi leti (Boris Denič). In prav Denič, ki je bil med svojo dolgo selektorsko kariero na Bližnjem vzhodu med letoma 2018 in 2021 tudi prvi strokovnjak reprezentance Savdske Arabije, je lahko kot strokovni sodelavec slovenskih moških reprezentanc zdajšnjega šefa Uroša Zormana dobro zasul z zelo koristnimi informacijami o včerajšnjih nasprotnikih.

Mohammad in Mahdi Al Salem sta po mnenju mednarodne zveze IHF največja zvezdnika bronaste zasedbe z zadnjega azijskega prvenstva (ta dosežek ji je tudi prinesel nastop na SP 2023), a tako njuni imeni kot imeni njunih reprezentančnih soigralcev tudi nadpovprečnemu poznavalcu rokometa pomenijo toliko, kot če bi prebiral telefonski imenik tamkajšnjega glavnega mesta Rijada. Še največji zvezdnik je selektor, Danec Jan Pytlick, ki je za Deničem in legendarnim Francozom Didierjem Dinartom še eden v nizu evropskih strokovnjakov na čelu Savdske Arabije, ki jo je prevzel avgusta lani. Pytlick je bil tvorec največjih uspehov ženske reprezentance Danske, s katero je bil dvakrat olimpijski (Sydney 2000 in Atene 2004) in enkrat evropski prvak (Danska 2002), skupno pa je na velikih tekmovanjih osvojil kar šest kolajn.

Brez Bombača in Horvata

Njegov stanovski kolega Zorman je včeraj v Katovicah od 18 igralcev na tribuni pustil Gašperja Horvata, svojega klubskega igralca v Trimu, in Deana Bombača (Pick Szeged), preventivno zaradi težav s hrbtom v zadnjih dneh. Arabci, pri katerih vsi reprezentanti igrajo v domačih klubih, so v četrti minuti izenačili na 1:1, a je bil to tudi njihov edini »egal« na celotni tekmi. Slovenci so že pred polovico prvega polčasa povedli za šest golov (10:4), pet minut pred odhodom na odmor je debitant Domen Novak s svojim prvim reprezentančnim golom poskrbel za plus deset (15:5), v vratih pa je blestel Urban Lesjak s skupno 11 obrambami v 60 minutah.

Ko so se papirnati avtsajderji v drugem polčasu dvakrat približali na šest golov zaostanka (13:19, 14:20), so Slovenci odgovorili z delnim izidom 7:1 (po en gol sta dosegla tudi Staš Slatinek Jovičić in Aleks Kavčič, še dva debitanta na velikih tekmovanjih) za vodstvo s 27:15. Kavčič je s svojim drugim golom v zadnji minuti poskrbel tudi za končni izid 33:19, prednost plus 14 pa je bila tudi rekordna na dvoboju v dvorani Spodek, v kateri je bilo med manj kot 1400 gledalci tudi več kot 150 slovenskih navijačev. In če je Savdska Arabija na nedavnem svetovnem prvenstvu v nogometu v Katarju v uvodnem krogu senzacionalno premagala kasnejšo prvakinjo Argentino z Lionelom Messijem na čelu z 2:1, je bila v Katovicah svetlobna leta oddaljena od morebitnega skalpa Zormanove čete.

Sedma zmaga na uvodu SP

Slovenski rokometaši so bili pri strelih na gol 70-odstotno uspešni, tekmeci le 48-odstotno, za Blažem Jancem s šestimi goli (prvi strelec tekme ob le enem zgrešenem strelu, uradno pa je bil izbran za najboljšega igralca dvoboja) pa je bil drugi najučinkovitejši s petimi Rok Ovniček, član francoskega Nantesa. »Na začetku drugega polčasa je prišlo do padca zbranosti, a smo se hitro vrnili v stare tirnice in stvari postavili na svoje mesto. Najpomembneje je, da smo s številnimi kadrovskimi rotacijami osvojili načrtovani točki in da se ni nihče poškodoval. Tako imamo na razpolago vse igralce za tekmo s Poljsko, privarčevali pa smo tudi nekaj moči in energije. Prav tako je pomembno, da so dobili priložnost za igro prav vsi igralci, tudi debitanti, ki so lahko začutili duh in vzdušje velikega tekmovanja. Bili so sproščeni pred tekmo in na njej, je pa bila tudi sreča, da smo igrali proti na papirju precej slabši reprezentanci in zato ni bilo velikega pritiska,« je dejal 27-letni Rok Ovniček po svoji 40. tekmi v reprezentančnem dresu.

Uroš Zorman je v selektorski vlogi debitiral na velikem tekmovanju in ga kronal s premierno zmago. »Zaradi uvodne tekme je bilo v naši igri nekaj živčnosti, za nameček smo imeli še pet debitantov, a sem bil s prvim polčasom zelo zadovoljen. Malce sem jezen zaradi velikega padca sredi drugega polčasa, kar se nam je zgodilo že nedavno proti Madžarski. Na srečo tokrat to ni bilo ključno in odločilno, v zadnjih dvajsetih minutah pa smo spet zaigrali kakovostno in zbrano ter zasluženo visoko zmagali,« je ocenil selektor Uroš Zorman, Slovenija pa je v svojem desetem nastopu na SP že sedmič zapored dobila uvodni dvoboj.