Mojca Sojar se je za kandidaturo odločila na pobudo mestnega odbora NSi ter na pobudo vodstva stranke. »Ker želimo dati v Ljubljani še eno drugo priložnost, en drug obraz, kar bi počasi morda za Ljubljano bila tudi zanimiva sprememba,« je dejala Sojarjeva.

Ključne točke njenega programa na področju zdravja so dostopnost do primarnega zdravstva, izgradnja mestne bolnišnice in zdravstvenih domov. Spodbude za lokalno pridelano hrano, več lokalnih tržnic in spodbujanje samooskrbe z novimi lokacijami za vrtičke. Ohranjanje čiste pitne vode, ureditev in izgradnja kanalizacije. Na področju varnosti se zavzema za energetsko varnost, participacijo občanov v skupnostih pri uporabi sončne energije, sanacijo potresno nevarnih stavb in uvedbo vodij policijskih okolišev za varnost meščank in meščanov.

Zavzema se tudi za ureditev prometa, za širitev ljubljanskih vpadnic, boljši javni prevoz, izgradnjo podzemne železnice ali umestitev tramvaja. Med točkami programa je tudi načrtovanje prostorske gradnje z dovolj zelenimi površinami ter dovolj stanovanj za vse z zagotovljeno spremljevalno infrastrukturo, kot so vrtci, parkirišča in podobno.

Drugačnost od sedanjega ljubljanskega župana Zorana Jankovića je po njenem mnenju tudi v tem, da je ženska. »Ženske delujemo nekoliko drugače,« je izpostavila. Prizadevala si bo, da v Ljubljani najde tiste stvari, za katere že zdaj misli, da bi lahko bile drugačne. »Sedaj je naša priložnost, da jih spremenimo,« je dejala. Na vprašanje, ali bo uspela premagati »večnega župana«, pa je odgovorila, da v kandidaturo ne stopa zato, da bi premagala župana. »Kaj bodo pokazale volitve, bomo pa videli,« je zaključila.

NSi v tekmi za župana Maribora stavi na Bernarda Memona

V boj za županski stolček v Mestni občini Maribor pa NSi pošilja mestnega svetnika Bernarda Memona, ki je hkrati tudi nosilec liste za mestni svet.49-letni Bernard Memon na današnji vložitvi kandidature v Mariboru ni bil prisoten iz zdravstvenih razlogov. Bil je sicer županski kandidat NSi že na volitvah leta 2014, ko je prejel 1,52 odstotka glasov in zasedel deveto mesto med skupno 17 županskimi kandidati. Je tudi predsednik mestnega odbora NSi Maribor, leta 2020 pa je prevzel vodenje mariborskega zavoda za zaposlovanje. »Pozna delovanje občinske uprave in zna se povezovati, tudi z vladnimi strukturami, kar je pri takem delu potrebno,« je v današnji izjavi za medije dejal Zdravko Luketič.

Izpostavil je kandidatovo dosedanje povezovanje z »ljudmi na terenu« ter z mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi. »Mislim, da je treba nadgraditi sedanje delovanje občine z boljšo, učinkovito in odprto komunikacijo, ki je dvosmerna. Celovito se morajo razvijati vsi deli Maribora in pomembna je medgeneracijska solidarnost, zato je treba v proračunu občine zagotoviti, da se v večji meri subvencionira pomoč na domu in vse podporne institucije za oskrbo starejših. Odprti moramo biti za mala in družinska podjetja ter za start upe, pred energetsko krizo pa so pomembna tudi okoljska vprašanja,« je povedal.

»Mariborčani pogrešajo element človečnosti«

Članica mestnega odbora NSi Karmen Tržan Kopecky, ki je tako kot Luketič med kandidati te stranke za mestni svet, je kot pomemben cilj kandidature Memona in njihove stranke dodala še »element človečnosti«. »Gre za prijaznost do Mariborčanov in Mariborčank, ki včasih to pogrešajo,« je dejala. »Zelo veliko damo tudi na energetsko prenovo v smislu zelene agende EU, ki za to tudi namenja denar. Premalo je bilo doslej pogovora o tem, da smo sredi energetske krize, zato si želimo več ozaveščanja ljudi, na primer v smeri ozelenitve fasad, okolju prijaznega prometa, skrbi za drevesa in zelenice ter podobno,« je povedala.

Poleg sedanjega župana Saše Arsenoviča, ki kandidira s podpisi volivcev, so doslej uradno predstavili kandidaturo za župana Mestne občine Maribor na prihajajočih volitvah še mestni svetnik Stranke mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič, nekdanja poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik kot kandidatka Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR), nekdanji direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Vojko Flis kot kandidat Gibanja Svoboda, poslanec DZ Dejan Kaloh kot kandidat SDS, nekdanji radijski in televizijski voditelj Boštjan Klun kot kandidat SD ter Josip Rotar kot kandidat Liste kolesarjev in pešcev.

V Piratski stranki so za kandidatko za županjo Maribora izbrali podpredsednico stranke Nino Beyokol, v Stranki slovenskega naroda Franca Jeseneka in v Levici Vladimirja Šego.

Lista mladih. Povezujemo predlaga za župana Maribora Matica Matjašiča

Za župana Mestne občine Maribor se bo vnovič potegoval tudi Matic Matjašič, predsednik in trenutno edini predstavnik Liste mladih. Povezujemo v mariborskem mestnem svetu. S tem je 27-letnik, ki napoveduje »pomladitev Maribora na vseh področjih« že 12. najavljeni županski kandidat v Mariboru za tokratne lokalne volitve.

»Zagotovo bomo pomladili volilno kampanjo z najmlajšim županskim kandidatom in najmlajšo listo za mestni svet ter mestne četrti in krajevne skupnosti. Povprečna starost naših kandidatov je pod 30 let,« je Matjašič povedal v izjavi za medije ob današnji vložitvi kandidature.

Omenjeno listo je takratni predsednik mariborskega mladinskega sveta Matjašič ustanovil tik pred lokalnimi volitvami leta 2018. Že takrat je kandidiral za župana in zbral 1,16 odstotka glasov, s čimer se je uvrstil na 12. mesto med skupno 18 kandidati. Zadnja štiri leta je bil mestni svetnik in sprva tudi del koalicije župana Saše Arsenoviča, a je kmalu postal eden najglasnejših kritikov županove ekipe na sejah mestnega sveta.

Prepričan je, da Maribor potrebuje pomladitev politike. »Politika mora biti javna, jasna, dostopna vsem občanom, delovanje občine pa poenostavljeno in digitalizirano,« je dejal. Izpostavil je še nujna vlaganja v posodobitev infrastrukture na področju šol, vrtcev in športa. »Športne površine morajo biti pri vsakem občanu,« je dejal in napovedal tudi uvedbo sistemskega večletnega financiranja športnih društev. »Ustavili bi razprodajo občinskih stanovanj, pomladili fond in več stanovanj namenili mladim,« je dodal.

Kljub mladosti jim po besedah Matjašiča ne manjka znanja in izkušenj. »V tem mandatu smo bili z zgolj enim mestnim svetnikom slišani na vsaki seji, aktivno smo vlagali pobude, vprašanja in dopolnitve. Bili smo edina svetniška skupina, ki je samostojno pripravila celovit občinski odlok, in do zadnjega smo brezkompromisno zagovarjali javnost dela mestne občine,« je še povedal Matjašič.