Simfonični orkester iz Pittsburgha glasbeno ustvarja že več kot 125 let. V svoji dolgi zgodovini se ponaša z vrsto turnej doma in v tujini, bil je celo prvi ameriški orkester, ki je januarja 2004 nastopil v Vatikanu za pokojnega papeža Janeza Pavla II. Leta 2008 je njegovo umetniško vodstvo prevzel avstrijski dirigent Manfred Honeck, ki se je po letih orkestrske igre na mestu violista Dunajskih filharmonikov – ti bodo 8. septembra sklenili jubilejni 70. Ljubljana Festival – posvetil dirigentski karieri. Honeck se je kot dirigent oblikoval pri maestru Claudiu Abbadu, danes pa je eden vodilnih na svetu. O uspešnem dolgoletnem umetniškem sodelovanju pričajo številne nagrade in nominacije.

Orkestru se bo na odru pridružila enigmatična in tehnično popolna pianistka Hélène Grimaud, ki jo je sloviti dirigent Daniel Barenboim pri 17 letih povabil k sodelovanju s pariškim orkestrom. To je bil eden izmed zgodnjih vrhuncev v njeni karieri, od takrat je nastopila na koncertih z največjimi svetovnimi orkestri in številnimi slavnimi dirigenti, med drugim z Newyorško filharmonijo in pod taktirko Claudia Abbada z Berlinskimi filharmoniki. Tokrat bo skupaj s Simfoničnim orkestrom iz Pittsburgha izvedla jazzovsko obarvani Koncert za klavir in orkester v G-duru avtorja Mauricea Ravela. Grimaudova pa se ne posveča le svoji umetniški karieri, temveč svoje poslanstvo izpolnjuje kot ustanoviteljica organizacije Wolf Conservation Center, ki skuša preprečiti izumrtje ogroženih vrst. Več let se je ukvarjala tudi s pisanjem in izdala tri knjige.

Poleg klavirskega koncerta, ki ga bo orkester izvedel skupaj z Grimaudovo, bomo v izvedbi orkestra prisluhnili še Simfoniji št. 1 v D-duru skladatelja Gustava Mahlerja, ki je prav v Ljubljani začel svojo dirigentsko pot, in Petim skladbam za godalni kvartet češkega skladatelja Erwina Schulhoffa.

Vstopnice za dogodke 70. Ljubljana Festivala so že v prodaji na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Eventimovih prodajnih mestih in Petrolovih bencinskih servisih.