Toliko bolj pa nas razžalosti, ko se srečamo s primeri izobešanja, kot smo ga zaznali na športni prireditvi svetovne serije v odbojki na mivki Beach Pro Tour Futures Ljubljana, ki se odvija na Kongresnem trgu v Ljubljani v organizaciji Odbojkarske zveze Slovenija.

Po neuradni informaciji enega izmed organizatorjev naj bi takšno izobešanje zahtevala Mednarodna odbojkarska zveza. Pri tem bi želeli poudariti, da v Republiki Sloveniji ni organizator tisti, ki bi določal vrstni red zastav (četudi gre za mednarodno športno zvezo), temveč je veljavni zakon tisti, ki določa, kako se zastave na ozemlju Republike Slovenije smejo izobešati. Morebitna navodila tujega (so)organizatorja tako ne morejo biti izgovor za kršenje slovenskega zakona.

Tako izobešene zastave namreč izrecno nasprotujejo več pravilom in so v izrecnem nasprotju z veljavnim Zakonom o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94). Vrstni red zastav je popolnoma napačen, poleg tega pa je tudi nameščanje zastave Slovenije po daljši stranici v nasprotju z veljavnim zakonom.

Zastave bi morale biti v skladu z zakonom in uveljavljenimi zastavoslovnimi pravili izobešene v naslednjem vrstnem redu (od leve proti desni z vidika gledalcev):

1. zastava Republike Slovenije,

2. zastave tujih držav (če jih je več, so razvrščene po slovenskem oziroma angleškem ali drugem abecednem redu),

3. zastave organizatorjev prireditve (v skladu z dogovorjeno hierarhijo organizacij, ki organizirajo prireditev).

Ker vemo, da je zakonsko besedilo precej nejasno in mnogokrat težko razumljivo, smo v društvu že pred časom pripravili spletno stran, ki na enostaven in grafičen način ponazarja pravilno izobešanje zastav, kjer si je možno ogledati primere pravilnega izobešanja. Stran je dosegljiva na povezavi https://www.izobesi-zastavo.si/kako-izobesamo, tako da si na njej lahko vsak organizator športne prireditve na jasno ponazorjenih primerih ogleda primere pravilnega izobešanja. V primeru dilem pa smo vedno na voljo tudi člani društva, ki radi svetujemo glede tega, kako se zastave pravilno izobesi in kako se rešuje morebitne kolizije med različnimi pravili.

V upanju, da se bo konkretno napačno izobešanje zastav odpravilo ter da se takšno izobešanje ne bo več ponovilo in da bo slovenska zastava na prireditvah v Sloveniji vedno postavljena na pravilno častno mesto, vas lepo pozdravljamo.

Anže Hobič, kancler

Aleksander Hribovšek, predsednik