Kot poroča britanski BBC, je skata rekorderja v noči na 13. junij ujel lokalni ribič na otoku Koh Preah, nakar je o tem obvestil raziskovalce projekta.

Ti so veliko ribo temeljito izmerili, ji namestili oddajnik za spremljanje njenega nadaljnjega gibanja in jo izpustili nazaj v reko. Skat je sicer dolg 3,98 metra in širok 2,2 metra, tehta je kar 300 kilogramov.

»Najdba in dokumentiranje te ribe sta izjemna in redek pozitiven znak upanja, še toliko bolj, ker se je zgodila v reki Mekong, ki se trenutno sooča s številnimi izzivi,« je odkritje komentiral Hogan. Poudaril je, da odkritje velikih rib pomeni, da je vodno okolje še vedno relativno zdravo.

Uradne in sistematične evidence ali baze podatkov o največjih sladkovodnih ribah na svetu sicer ni. Vseeno skat iz Mekonga velja za največjo doslej odkrito sladkovodno ribo na svetu.

Reka Mekong teče s Tibetanske planote prek Kitajske, Mjanmara, Tajske, Laosa, Kambodže in Vietnama ter se izliva v Južnokitajsko morje. Ta pomembna vodna žila ima bogato biotsko raznovrstnost, vendar prekomerni ribolov, gradnja jezov in onesnaževanje ogrožajo njen krhek ekosistem, še navaja BBC.