Četrta etapa dirke po Sloveniji se je začela v Laškem. Kolesarji so se nato odpeljali proti Zagorju ob Savi, kjer so se začeli prvi vzponi kraljeve etape. Izoblikovala se je močna ubežna skupina, kolesarji pa so sprva opravili z vzponoma na Jesenovo in Trojane.

Pozdravljal navijače in se igral igrice

Glavnina je imela ubežnike vez čas pod kontrolo, na čelu pa je bila ekipa UAE Emirates. Vzdušje ob progi je bilo izjemno, dlake so šle pokonci, ko so se kolesarji peljali skozi domači kraj Tadeja Pogačarja Komendo. Nato je sledil nov vzpon na Černivec in priprava na zelo strm zaključek na Veliko Planino.

Na dirki po Sloveniji smo bili ponovno priča vzponu prve kategorije, dolg je bil 8,2 kilometra, povprečni naklon pa je znašal 7,6%. Tudi tokrat Tadej Pogačar in Rafal Majka nista dolgo taktizirala in sta se hitro odpeljala od konkurence.

Ponovno sta opravila izjemen trening in v velikem slogom opravila s klancem, v zadnjem kilometru pa sta se tudi sprostila. Tadej Pogačar se je kar med vožnjo rokoval z navijačem, oba kolesarja UAE-ja sta bila prešerno nasmejana. »Zame se je bilo izjemno peljati skozi Tadejev domači kraj, kjer je bila res nepopisna množica. Neverjetno, kako je kolesarstvo pridobilo na priljubljenosti v Sloveniji. Ko sem tu zmagal leta 2017, ni bilo toliko ljudi ob cesti, zdaj pa je vzdušje fantastično,« je v prvi izjavi za TV Slovenija dejal 32-letni Poljak, ki je na dirki po Sloveniji skupno zmago slavil leta 2017.

V zadnjim metrih sta se večkrat pogovarjala o zaključku etape in izbrala salomonsko rešitev. Odigrala sta igro kamen, škarje in papir. Zmagovalec priljubljene igre pa je bil Poljak, ki je pokazal papir, 23-letnik v zeleni majici pa je pokazal kamen. Pogačar je nato klubskega tovariša spustil pred sabo, a je vseeno obdržal majico vodilnega na dirki. Za voljo bonifikacijskih sekund prednost Pogačarja za zadnji dan ostaja 3 sekunde.

»Hvala Tadeju in hvala celotni ekipi za takšen razplet ... Vemo, da je Tadej najmočnejši, ampak na koncu mi je rekel, da lahko vzamem etapo. Sem zelo vesel, imamo vodstvo v skupni razvrstitvi in jutri bomo to poskusili potrditi,« je dodal Majka.

Tretje mesto v skupnem seštevku je zadržal Domen Novak (Bahrain-Victorious), ki je na zaključnem vzponu precej trpel in je v cilj pripeljal na 11. mestu.