Letošnjih pet etap kolesarske dirke po Sloveniji se po profilu zelo razlikuje, imajo pa eno skupno točko. Vse so sorazmerno kratke, saj bo najdaljša današnja (174,2 km). »Cilj letošnje trase je, da imajo kolesarji vsak dan možnost regeneracije in se bo vsak dan dirkalo na polno, s tem pa bo dirka bolj zanimiva. S tem namenom so etape krajše,« je skupni imenovalec petih etap razložil direktor dirke Bogdan Fink. Njegove besede so se deloma izkazale za preroške. Res je, da se je že prvi dan vozilo na polno, a Fink vsekakor ni pričakoval, da bo dirka že takoj tudi odločena. Domen Novak (Bahrain Victorious), Tadej Pogačar in Rafal Majka (oba UAE Team Emirates) si morajo le še razdeliti mesta na zmagovalnem odru, saj so si včeraj v Postojni priborili skoraj minuto prednosti pred zasledovalci.

Pogačar je ikona sodobnega kolesarstva

Za to, da je zmagovalni oder na dirki po Sloveniji praktično oddan, je glavni krivec izjemni kolesar s Klanca pri Komendi, ki je po dvomesečnem tekmovalnem premoru takoj poslal jasno sporočilo konkurenci, da je še vedno nesporna številka ena svetovnega kolesarstva. »Dirka po Sloveniji je za nas odlična priprava za dirko po Franciji. Tukaj sem zato, da malce odprem pljuča in pretegnem noge. Ker nimamo izrazitega kolesarja za današnji profil, se bomo sproti prilagajali,« je pred etapo povsem mirno novinarjem razlagal Tadej Pogačar.

60 kilometrov pred ciljno črto, na prvem kategoriziranem vzponu na dirki, ko so se kolesarji vzpenjali na Zadlog, pa je Pogi malce obrnil svoje besede in hkrati tudi dirko. Vsi so se morali začeti prilagajati njemu, saj je 23-letnik dodobra pretegnil noge in odprl pljuča. Napadu sta sledila le Domen Novak in Pogačarjev prvi pomočnik v klanec Rafal Majka, ki tudi ve, kako je zmagati na dirki po Sloveniji. Trojica se je nato sama odpeljala proti ciljni črti in je med seboj obračunala za zmago. Tadej Pogačar pa je še enkrat pokazal, da je prava popestritev kolesarskih dirk, ki zaradi njegovega načina dirkanja postanejo zelo nepredvidljive.

Če smo minuli teden po Dofineji videli kolesarjenje »iz učbenikov« ekipe Jumbo-Visma, ki je svojega kapetana Primoža Rogliča vsakič idealno pripeljala v zaključek etape, se pri Pogačarju nikoli ne ve, kdaj bo zadal odločilni udarec. Kadar se počuti odlično, se lahko to zgodi tudi zelo daleč pred ciljem in v razmerah, ki mu niso pisane na kožo. Včeraj je bilo namreč tudi več kot 30 stopinj Celzija. »To je bila zelo težka etapa, predvsem zaradi vročine. Vse se je razplamtelo na prvem vzponu in nato sva z Rafalom Majko odlično sodelovala, da sva vse skupaj pripeljala do cilja. Za našo ekipo se ne bi moglo končati bolje,« je bil nad celotno predstavo moštva navdušen Tadej Pogačar.

Majka zagotovil zmago Pogačarja

V zadnjih kilometrih sta Pogačar in Majka izkoristila ekipno pomoč in brez težav ugnala Domna Novaka, ki ni imel nikakršnih možnosti za zmago. Zmagoviti napad je uspel Poljaku, ki je prišel do svoje druge etapne zmage na slovenski pentlji in svoje 13. v karieri. »Bilo je zelo vroče, kar je bil odličen trening za Tour. Hvala Tadeju, da mi je omogočil to zmago, čeprav je bil znova najhitrejši,« je uvodoma na cilju v Postojni dejal zmagovalec prve etape, a je hitro pomiril slovenske navijače, ki so se že prvi dan zbrali v lepem številu. »Pogačar bo skupni zmagovalec dirke. Je najhitrejši kolesar tukaj in današnji dan je pokazal, da smo v Livignu trenirali odlično. Najin dogovor je, da on zmaga v skupnem seštevku,« je bilo jasno sporočilo o končnem zmagovalcu prvega nosilca zelene majice letos Rafala Majke.

Z drugim mestom na etapi je po odličnem nastopu na dirki po Italiji nase znova opozoril Domen Novak, ki je, kar malce presenetljivo, brez težav sledil napadu Pogačarja. »Imel sem zelo dobre noge in sem brez težav sledil napadu v klanec. Na koncu v borbi proti dvema kolesarjema nisem mogel iztržiti več kot drugo mesto,« je bil nasmejan Domen Novak.

Nad napadom Tadeja Pogačarja je bil najmanj navdušen Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco), ki je bil prvi favorit etape in lovi tretjo etapno zmago na dirki po Sloveniji. Triintridesetletnemu Kranjčanu je na koncu ostal le boj za četrto mesto, a je v sprintu manjše skupine moral priznati premoč Vincenzu Albaneseju (Eolo-Kometa). V skupini z Mezgecem sta na cilj prišla še dva slovenska kolesarska zvezdnika Matej Mohorič in Jan Tratnik (oba Bahrain Victorious). Sprinterji bodo svojo priložnost, verjetno edino, iskali danes, ko bo etapa potekala od Ptuja do Rogaške Slatine.