Vodja pogajalske skupine stavkovnega odbora novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Alenka Potočnik je v včeraj dejala, da sindikalna stran ni prekinila pogajanj, kot trdi generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough. Še vedno namreč čakajo na vabilo na naslednji sestanek, ki ga mora sklicati delodajalska stran.

«Ker napredka ni ne pri pogajanjih, ne pri ureditvi alarmantnih razmer, predvsem v informativnem programu Televizija Slovenija, se je stavkovni odbor odločil za nadaljevanje stavkovnih aktivnosti, o čemer smo seznanili tudi vodstvo RTVS, Stavko smo napovedali že 13. maja, jo začeli 23. maja in je nismo preklicali, zato generalni direktor zavaja, da smo v času pogajanj napovedali stavko,« je dejala Potočnikova.

Sporočilo generalnega direktorja o ponedeljkovem skrajšanju informativnih oddaj prvega programa TVS je njegova odločitev, pa je povedala članica pogajalske skupine Ksenija Horvat in dodala, da »nima zakonske podlage, da odreja vsebino programa«, saj je oblika stavke v izključni pristojnosti stavkajočih. »Zavzemamo se za neokrnjen, neskrajšan program, direktor pa za izredne razmere,« je dejala.

Grožnje z disciplinskimi in odškodninskimi sankcijami

Generalni direktor je v zvezi s ponedeljkovimi stavkovnimi aktivnostmi izdal navodilo, da naj enote pripravijo sezname stavkajočih, ker bo to podlaga za neizplačilo njihovih plač. »Njegovo rožljanje z disciplinskimi in odškodninskimi sankcijami delavcem, ki bi dejansko pri opravljanju svojih delovnih obveznosti spoštovali stavkovna navodila, je nezakonito« je opozorila Potočnikova.

Generalni direktor želi s temi grožnjami zaposlene odvrniti od stavke, pa meni vodja stavkovnega odbora Helena Milinković, ki napoveduje, da bo v primeru uresničitve te grožnje plače zaposlenim pokril sindikat. Stavkovni odbor, ki šteje 180 članov, bo zoper vodstvo podal prijavo na delovnopravno sodišče, »ker so kazensko odgovorni za preprečevanje in oviranje stavke,« je dodala Horvatova.

Razmere v informativnem programu TVS so iz dneva v dan slabše, je opozorila Milinkovićeva, »zaradi toksične klime« je odšlo že okrog 30 zaposlenih, vse več jih je zaradi »nečloveških pritiskov« na bolniški zaradi izgorelosti. K novim zaposlitvam generalnega direktorja v novinarskih sindikatih in aktivih pozivajo že več mesecev.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov na RTVS je nadaljevanje stavke napovedal za 20. junij med 14. in 23. uro. V ponedeljek bo obenem potekal tudi javni shod za javni RTV pred državnim zborom, od katerega bodo zahtevali, »naj reši, kar se še rešiti dan, preden bo prepozno«

V stavkovnem odboru pojasnjujejo, da stavkajo za drugačno javno RTV tudi in predvsem v interesu javnosti, zato so se že v izhodišču odločili, da programov RTVS ne bodo krčili ali prekinjali, temveč le nadgradili s stavkovnimi vsebinami. Po njihovih navedbah so razmere v informativnem programu TVS postale nevzdržne, generalni direktor pa kljub opozorilom že pred napovedjo stavke in na pogajanjih o stavkovnih zahtevah še ni ukrepal za izboljšanje stanja.

Med stavko minimalen obseg informativnega programa na TVS

Vodstvo RTVS je danes sporočilo, da bo zaradi stavke novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) v ponedeljek na TVS spremenjena programska shema. Informativne oddaje prvega programa bodo krajše. Kot je dodalo, bo zagotovilo, da pri tem ne bo kršena pravica do obveščenosti. Nasprotno v stavkovnem odboru zagotavljajo, da programov ne bodo krčili.

»Javni zavod je med stavko dolžan in bo zagotovil minimalni obseg informativnega programa na Televiziji Slovenija (TVS), kar pomeni, da bodo informativne oddaje Poročila, Dnevnik in Odmevi ter športne in kulturne novice skrajšane oziroma omejene na zgolj nujne novice, ki zagotavljajo javnosti ustavno pravico do obveščenosti,« je v današnjem sporočilu za javnost zapisal generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough.

Dodal je, da gre za stavko Koordinacije novinarskih sindikatov, ki je eden od treh reprezentativnih sindikatov na RTVS. »Vodstvo RTVS si je s konstruktivnim in neposrednim dialogom od začetka stavkovnih pogajanj prizadevalo za kompromis, ki bi omogočal nemoteno izvajanje poslanstva RTVS. Predlagalo je več rešitev za odpravo kadrovske stiske v informativnem programu, tudi zaposlitev dodatnih 10 novinarjev, a se je novinarski sindikat enostransko in brez kakršne koli napovedi odločil, da pogajanja zapusti in napove stavko,« je zapisal.

Vodstvo RTV Slovenija: Pogovori glede sprememb v dopisniški mreži še potekajo

Vodstvo RTV Slovenija je v odzivu na očitke v javnosti v zvezi z načrtovanimi spremembami dopisniške mreže, potem ko je generalni direktor programskemu svetu posredoval smernice o tem, kako naj bi ta bila v tujini v prihodnjih letih posodobljena in usklajena s spremenjenimi okoliščinami v mednarodnem okolju, pojasnilo, da pogovori še potekajo.

Kot so sporočili, je komisija v izhodiščih, ki jih je pripravila na podlagi analiz obstoječe dopisniške mreže v tujini, analize tujih dopisniških mrež članic EBU ter analiz lastnih programskih potreb, v razpravo predlagala počasno uvajanje določenih posodobitev in sprememb, ki bi dolgoročno lahko pozitivno vplivale na še bolj optimalno delovanje dopisniške mreže v tujini.

Do načrtovanih sprememb, ki naj bi med drugim vključevale ukinjanje dopisništev v Berlinu, Rimu in Moskvi ter krčenje števila dopisnikov v Bruslju, je kritično Društvo novinarjev Slovenije, ki je prepričano, da to kaže na nerazumevanje pomena RTV Slovenija kot javnega medija, ki obvešča tudi o dogodkih v tujini.

K ponovnemu premisleku je vodstvo nacionalne RTV pozvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, sicer tudi sama nekdanja dopisnica iz Bruslja, ki je v pismu vodstvu hiše opozorila, da brez zunanjepolitičnih dopisništev in obveščanja javnosti o dogajanju v Evropski uniji in svetu ni celostnega informativnega programa.

Gorščakova razrešitev z vrha TVS vidi kot neutemeljeno, Grah Whatmough vztraja pri nasprotnem

Nekdanja direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak, ki toži generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Andreja Graha Whatmougha zaradi razrešitve s tega mesta avgusta lani, pa je danes na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani poudarila, da so bili očitki neutemeljeni. Grah Whatmough pa je vztrajal, da je bila razrešena upravičeno.

Grah Whatmough je spomnil, da je bila 20. avgusta lani razrešena zaradi neizvrševanja njegovih navodil, naj preveri vzroke za manjšo gledanost programov nacionalne televizije. Poleg tega je bil po njegovih besedah prekoračen finančni načrt Televizije Slovenija (TVS) za leto 2019, pri čemer Gorščakova ni zaprosila za ustrezno soglasje takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Nenazadnje ji očita, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju Radiotelevizije Slovenija (RTVS) s podjetjem Sport Media Focus v delni lasti soproga Manice Janežič Ambrožič, ki je bila tedaj odgovorna urednica televizijskega informativnega programa.

Na opozorilo Gorščakove, da ji je pripravo akcijskega načrta za večjo gledanost televizijskih programov naročil v času letnih dopustov, je odgovoril, da je znano, kdo jo v času odsotnosti nadomešča. Nad njenim sporočilom, zakaj tega načrta ni mogoče narediti v določenih osmih dneh, je bil zato presenečen. Pričakoval je, da bo navodilo posredovala tistim, ki so jo nadomeščali.

Gorščakova je vztrajala pri trditvi, da je njena razrešitev pomenila sankcio, ker ni razrešila Janežič Ambrožičeve. »Vedno, kadar sva govorila, si rekel, da bo treba z Janežič Ambrožičevo nekaj narediti,"« je dejala. A Grah Whatmough je zagotovil, da od nje ni zahteval, da doseže, da Janežič Ambrožičeva odstopi.

Janežič Ambrožičeva, ki je pred sodiščem nastopila kot priča, je spregovorila o sestanku z Grahom Whatmoughom v začetku julija lani. Na njem ji je predlagal, naj se umakne, je dejala. Pri tem ji je priznal, da je sam v tem pogledu tarča velikih pritiskov. Jeseni je potem res odstopila, ker se strokovno ni strinjala s predlogom programsko-produkcijskega načrta zavoda za letošnje leto. Predvidel je namreč osiromašenje televizijskega informativnega programa. Kot drugi razlog pa je navedla slabo komunikacijo z vodstvom zavoda.

Vedela je, da je Gorščakva dobila zahtevo po pripravi akcijskega načrta za večjo gledanost. Vendar pa je tudi ona prepričana, da tega zaradi potrebnih usklajevanj ni mogoče pripraviti med dopusti.

Nekdanji generalni direktor javnega zavoda Kadunc pa je kot priča poudaril, da so očitki o prekoračenju finančnega načrta televizije za leto 2019 brez njegovega soglasja »deplasirani«. Zagotovil je, da je bil seznanjen z vsemi spremembami in je tudi soglašal z njimi.

Glavna obravnava se je danes sicer končala, sledil pa bo pisni izrek sodbe.