Pred dobrim tednom dni so košarkarji Dallasa prešerno slavili preboj v finale zahodne konference v ligi NBA, potem ko so s 4:3 v zmagah izločili najboljšo ekipo po rednem delu Phoenix. Danes so na robu izpada. V končnici se stvari odvijajo hitro, če spiš na lovorikah, pa te lahko doletijo pogubne posledice. V primeru moštva iz Teksasa bi težko trdili, da je to razlog za poraze, a dejstvo je, da se Golden State kaže kot prevelik zalogaj za Luko Dončića in soigralce. Ti so na tretji tekmi doživeli še tretji neuspeh in so tako tik pred tem, da končajo sezono. Slovenski zvezdnik je vnovič blestel, 40 točkam je dodal 11 skokov, a to niti približno ni bilo dovolj, da bi ogrozili Stepha Curryja in druščino. Dončić je sicer imel pomoč v Spencerju Dinwiddieju (26 točk) in Jalenu Brunsonu (20), a so preostali igralci skupaj dosegli le še pičlih 12 točk. Naslednja in morda že odločilna tekma bo v noči na sredo po slovenskem času.

Dallas se je na tretji tekmi v prvem polčasu dobro držal, saj je po 24 minutah igre zaostajal le za točko. A nato je sledila tretja četrtina, ki jo je Golden State dobil za devet, prednosti pa tako izkušena ekipa ni več izpustila iz rok. V celotni zgodovini lige NBA se še nobena ekipa v končnici ni vrnila in napredovala po zaostanku z 0:3 v zmagah. »Izjemno smo zadovoljni s položajem, v katerem smo. Po vodstvu z 2:0 v zmagah smo čutili, da imamo zalet. Tretja tekma v seriji je izredno pomembna, kar sem igralcem večkrat ponavljal. Opravili smo dobro delo, ki pa še ni dokončano. A položaj, v katerem smo, je sanjski,« je od veselja žarel trener Golden Stata Steve Kerr.

Luka Dončić po tretjem zaporednem porazu ni iskal izgovorov. Kot pravi vodja je odgovornost za poraz znova prevzel na svoja ramena, pohvalil nasprotnika za odlično predstavo in dodal, da je vse skupaj zanj in soigralce novo ter da gredo skozi proces učenja. »Še vedno se učim. V prvih dveh četrtinah sem igral zelo slabo. Ko bo za nas sezone konec, kadar koli bo že to, se bomo lahko ozrli nazaj in spoznali, da smo se naučili veliko stvari. Prvič v karieri sem v finalu konference. Ob tem imam le 23 let. Enostavno lahko samo še enkrat ponovim, da se učim,« so bile besede Luke Dončića po težkem porazu. Po Devinu Bookerju, LeBronu Jamesu, Magicu Johnsonu, Michaelu Jordanu in Jerryju Westu je postal šesti igralec v zgodovini lige NBA, ki je izgubil na zaporednih tekmah v končnici, na katerih je dosegel vsaj 40 točk.

»Nihče ni pričakoval, da bomo prišli do sem. Golden State igra izjemno. Vsak igralec točno ve, kaj mora početi na igrišču. Ob tem nikoli ne razpadejo. So odlično sestavljena ekipa, ki je že dolgo skupaj in je skupaj preživela veliko stvari, od serijskega izgubljanja do naslovov prvakov. Resnično igrajo vrhunsko,« je nasprotnika, pri katerem je bil z 31 točkami najboljši strelec Steph Curry, pohvalil Dončić, ki se je tokrat znašel tudi na drugem koncu izjemne akcije. Po navadi je on tisti, ki »zlomi« nasprotnika in pristane med najboljšimi akcijami dneva ali tedna, tokrat pa je Andrew Wiggins »živalsko« zabil prek njega. »Začutil sem udarec v glavo, a je bila poteza izjemna. Ne bom lagal. Posnetek sem si pogledal še enkrat in samo zavzdihnil. Izjemno. Želim si, da bi imel tudi sam tak odriv.«