»Dejansko bo prišlo do diplomatskega bojkota olimpijskih iger,« je bil na tiskovni konferenci na to temo kratek Boris Johnson. Sam se že tako ni nameraval udeležiti iger, pristavil pa je, da v kitajsko prestolnico ne bo poslal svojih ministrov.

Dan po odločitvi, ki jo je sprejela administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna, se je poleg Velike Britanije bojkotu zaradi kitajskega nespoštovanja človekovih pravic pridružila tudi Avstralija.

Avstralskim medijem je odločitev o tem predstavil avstralski premier Scott Morrison. Odločitev Canberre prihaja sredi »nestrinjanja« s Kitajsko glede številnih vprašanj, od avstralske zakonodaje o vmešavanju tujih držav do nedavne odločitve o nakupu podmornic na jedrski pogon, je dejal Morrison. Navedel je tudi kršitve človekovih pravic v kitajski pokrajini Xinjiang in stalno zamrznitev ministrskih stikov Pekinga s Canberro.

Simbolna odločitev

Pri diplomatskem bojkot gre za bolj kot ne simbolno odločitev. Zaradi zelo strogih ukrepov za zamejitev okužb z novim koronavirusom bodo tudi sicer prihodi nešportnikov v Peking med olimpijskimi igrami zelo omejeni. Prav tako je diplomatski bojkot predvsem politična odločitev, saj bodo športniki iz ZDA, Velike Britanije in Avstralije brez omejitev sodelovali in tekmovali na igrah.

Uradni Peking je v prvem odzivu na diplomatski bojkot iger avstralsko vlado obtožil »politizacije in sebičnosti« ter »slepega sledenja« ZDA. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Wang Wenbin je dejal, da Peking nikoli ni nameraval povabiti avstralskih vladnih uslužbencev na igre in dodal, da »ali pridejo ali ne, nikogar ne zanima«.

Kitajska na drugi strani odločno nasprotuje ameriškemu bojkotu, napovedala pa je tudi odločne protiukrepe. Obenem so na Kitajskem Washington obsodili tudi »kršenja politične nevtralnosti v športu«.

Danes je tudi urad nemškega predsednika sporočil, da Frank-Walter Steinmeier ne bo odpotoval na olimpijske igre. Ta odločitev nima povezave z bojkoti drugih držav oziroma ne predstavlja nemškega bojkota, saj se predsednik že prej ni nameraval udeležiti velikega zimskega dogodka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.