Poljska mora Evropski komisiji plačevati milijon evrov na dan, ker ni spoštovala začasne odredbe sodišča in prenehala uporabljati določil v okviru nacionalne zakonodaje v povezavi s pristojnostmi disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, je danes sporočilo Sodišče EU v Luksemburgu.

»Spoštovanje začasnih ukrepov, sprejetih 14. julija 2021, je nujno za preprečitev resne in nepopravljive škode pravnemu redu EU in vrednotam, na katerih unija temelji, še posebej vladavini prava,« so zapisali na sodišču. Obveznost periodičnega plačila velja od dneva, ko je Poljska obveščena o odločitvi, do izpolnitve obveznosti v skladu z začasno odredbo iz 14. julija letos oziroma, če tega ne stori, do izreka končne sodbe.

V Varšavi so denarno kazen Sodišča EU označili za »izsiljevanje«. »Sodišče EU povsem ignorira poljsko ustavo in odločitve poljskega ustavnega sodišča,« je na Twitterju zapisal namestnik poljskega pravosodnega ministra Sebastian Kaleta. Dodal je, da s finančnimi kaznimi in začasnimi odredbami prekoračuje svoje pristojnosti.

Komisija je sodišče k dnevni denarni kazni za Poljsko do uveljavitve ustreznih ukrepov pozvala v začetku septembra. »Poljska nedavnih sodb Sodišča EU glede neodvisnosti poljskih sodnikov ni v celoti uveljavila. Na primer, disciplinska zbornica še nadaljuje nekatere dejavnosti proti sodnikom, čeprav bi jih morala v celoti ukiniti,« je tedaj izpostavila podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova.

Komisija je postopek sprožila aprila lani

Postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje v primeru poljskih pravosodnih reform, sprejetih decembra 2019, ki se nanašajo tudi na delovanje disciplinske zbornice, je komisija sprožila aprila lani. Marca letos je zadevo predala sodišču in ga zaprosila za začasno odredbo. Začasna odredba je ukrep, ki se uporabi, če je kršitev evropske zakonodaje tako resna, da lahko čakanje na končno sodbo povzroči preveliko škodo.

Sodišče je sredi julija Poljski z začasno odredbo med drugim naložilo, naj odpravi določbe, po katerih lahko disciplinska zbornica vrhovnega sodišča odloča o odpravi imunitete ter o vprašanjih v povezavi z zaposlitvijo, socialno varnostjo in upokojevanjem vrhovnih sodnikov.

Komisija je takšno kazen doslej naložila le enkrat

Poziv sodišču, naj Poljski naloži denarno kazen v primeru nespoštovanja začasne odredbe, je izreden ukrep. Komisija je po navedbah virov to storila le enkrat, leta 2017, ko je sodišče pozvala k denarni kazni za Poljsko zaradi nezakonitega sekanja drevja v pragozdu Beloveška pušča. Takrat je sodišče določilo 100.000 evrov dnevne denarne kazni, tokrat pa je kazen bistveno višja. Če članica denarne kazni ne plača, se znesek sicer odtrga od sredstev, ki so zanjo predvidena v sklopu evropskega proračuna.

Evropska komisija sicer še vedno preučuje možnosti odziva na nedavno sodbo poljskega ustavnega sodišča o neskladnosti delov evropskega pravnega reda s poljsko ustavo, ki spodkopava temeljno načelo primarnosti evropskega prava nad nacionalnim.