Nova alpska smučarska sezona se je začela sijajno za Žana Kranjca in dobršen del slovenske ženske reprezentance. Vodičan je po slabši lanski sezoni novo začel izvrstno in na ledeniškem uvodu v Söldnu s 3. mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev na tirolskem prizorišču. Uspeh najboljšega slovenskega alpskega smučarja je še bolj spodbuden, ker je do njega prišel že v prvem nastopu z daljšo Rossignolovo smučko. Pogoji na drugi progi so bili izjemno zahtevni, saj je bila v času smučanja najhitrejših na strmini zaradi sence že slabša vidljivost. Žan Kranjec je dosegel 105. zmagovalne stopničke za slovensko moško smučanje, svoje osme in ob treh zmagah Tine Maze pete slovenske na ledeniškem uvodu. »Komaj sem čakal, da se sezona začne. Začel sem jo nekoliko zaspano v zgornjem delu prve proge, nato pa sem ujel ritem. Najbolj me veseli, da sem pokazal napredek v spodnjem delu ravninske proge, kjer sem bil na obeh progah zelo hiter. Priboril sem si odlično izhodišče za napad v nadaljevanju sezone,« je bil po razglasitvi rezultatov navdušen Žan Kranjec.

Meta Hrovat je v soboto v sezono vstopila s šestim mestom. »Res je, da sem izenačila svojo najboljšo söldensko uvrstitev, a sem bila psihološko na uvodu v sezono pripravljena bolje kot lani. Vsekakor sem dobila potrditev, da sodim v veleslalomski vrh, po drugi strani pa bi lahko bila tudi hitrejša,« je svoj nastop ocenila Kranjskogorčanka. Andreja Slokar je nastopila šele na svojem petem veleslalomu svetovnega pokala, prvič v Söldnu. Ledeniška strmina od nekdaj velja za eno najtežjih v svetovnem pokalu, na njej dosegajo vrhunske rezultate najhrabrejše smučarke. Ajdovka je znova pokazala svojo odločnost, ki jo je s številko 29 popeljala do devetega časa. Na drugi progi Primorka ni tako blestela in je nazadovala na 14. mesto, kar je njena najboljša veleslalomska uvrstitev v svetovnem pokalu. Prvo veleslalomsko uvrstitev med deseterico je zgrešila le za dve desetinki. »Najboljši veleslalom ali ne, bolj me moti smučanje v strmini na drugi progi. Ne vem, kaj se je dogajalo. Počutila sem se preveč suvereno. Tega ne smem ponoviti,« je bila samokritična Andreja Slokar. Med dobitnice točk se je z 22. mestom uvrstila še Tina Robnik, pri moških pa je bil Štefan Hadalin 25.

Jubilej Mikaele Shiffrin

Mikaela Shiffrin je motiviranost začetka sezone prenesla na sneg ter se veselila že 70. zmage svetovnega pokala, 13. veleslalomske in druge v Söldnu po sedmih letih. Američanka je bila ob Lari Gut - Behrami razred zase, saj sta tekmice ugnali za več kot sekundo, s tretjim mestom je bila zadovoljna tudi Petra Vlhova. Slovakinja je za 29 stotink sekunde ugnala svojega nekdanjega trenerja Livia Magonija, ki vodi najboljšo slovensko veleslalomistko Meto Hrovat. »Moram pohvaliti organizatorje, saj je bilo užitek smučati po tako vrhunsko pripravljeni progi. V Söldnu sem v preteklosti doživela že marsikaj, a najlepše je začeti z zmago,« se je veselila 26-letna Mikaela Shiffrin.

Tudi moški veleslalom je minil v idiličnih visokogorskih razmerah nad višino Triglava, razlike med najboljšimi pa so na začetku sezone izjemno majhne. Sezono je najbolje začel sijajni Švicar Marco Odermatt, z drugim mestom pa je presenetil in navdušil avstrijsko javnost Roland Leitinger. Razlike med najboljšo trojico so bile izjemno majhne, saj je Kranjec za Odermattom zaostal le za desetinko. »Lani sem malce zaostal za prvim mestom, tokrat so bile stotinke na moji strani. Veliko mi pomeni, da sem dobro začel olimpijsko sezono. Ne obremenjujem se s skupno zmago svetovnega pokala, z veseljem pa jo bom naskakoval, če bom imel priložnost,« je bil zadovoljen Marco Odermatt. Pogled na rezultate kaže, da je svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev v karieri s šestim mestom dosegel Američan River Radamus. Lanski zmagovalec preizkušnje v Söldnu Lucas Braathen je z najboljšim časom druge proge z 19. napredoval na sedmo mesto.

Novosti in stalnice

Svetovna zdravstvena kriza je med vsemi športnimi panogami najbolj kruta do alpskih smučarjev. Že tretjo sezono so izpostavljeni strogim varnostnim protokolom, ki otežujejo vsakdanjo rutino, trenerjem in vodstvu pa nalagajo ogromno dodatnega dela. Kljub vse strožjim avstrijskim protikoronskim ukrepom, ki sta jih v petek po 22. uri predvsem necepljenim napovedala novi avstrijski kancler Alexander Schallenberg in zdravstveni minister Wolfgang Mückstein, je bilo minuli konec tedna vzdušje v dolini Ötz precej sproščeno. Opazili smo, da pogoj PCT ali 3G (geimpft, genesen, getested), kot ga imenujejo v Avstriji, vsi dosledno upoštevajo, nadzor je strikten, nad njim se nihče ne pritožuje. Policistov je bilo na cesti sicer več kot v preteklih letih, možje postave pa so deležni pozdravov vseh starosti. Zdi se, da je virusna kriza še najmanj prizadela večerno söldensko dogajanje, ko je bilo mogoče na ulicah v nizkih temperaturah opaziti vsesplošno pijančevanje v kratkih hlačah, smučarski opremi s smučarskimi čevlji ali z maskami vseh možnih preoblek, do kamor seže domišljija.

Kljub poslabšanju razmer so söldenski organizatorji držali obljubo in gledalcem omogočili, da so si po dveh letih lahko v živo ogledali tekmi svetovnega pokala. Na sobotni tekmi se jih je zbralo 9000, na nedeljski še tretjina več. Kako čustveno so sijajno vzdušje doživeli nekateri alpski smučarji, kaže izjava Andreje Slokar: »Večina vprašanj, ki jih dobivam, se nanaša na to, kako se počutim, potem ko sem v veleslalomu prvič startala v najboljši trideseterici. Najbolj pa sem bila navdušena nad tem, da sem po dveh letih končno tekmovala pred gledalci. To je nekaj povsem drugega kot lani, ko so bile v cilju le kamere.«