Največja slovenska energetska družba Petrol bo, kot je znano, s 1. decembrom občutno zvišala cene elektrike in zemeljskega plina. Cene električne energije bodo višje za okoli 30 odstotkov, zemeljskega plina pa za 12 odstotkov. »Zadnje čase smo priča izjemnim razmeram na trgih surovin in energentov, kjer cene iz dneva v dan dosegajo rekordno visoke ravni,« so ob objavi novega cenika zapisali pri Petrolu. Cene energentov za dobavo v letu 2022 so se namreč po njihovih navedbah v zadnjem letu zato močno povišale: električna energija za več kot 175 odstotkov, cena plina za skoraj 300 odstotkov, nafta za okrog 65 odstotkov in emisijski kuponi za več kot 125 odstotkov.

V Petrolu ob tem pojasnjujejo, da ne gre za povprečno 30-odstotno povišanje končnega računa, temveč zgolj za povišanje porabljene električne energije. Končni račun za povprečnega gospodinjskega porabnika bo po ocenah Petrola višji za nekaj več kot 10 odstotkov oziroma za okoli sedem evrov. Ob tem dodajajo, da je večina kupcev Petrolove električne energije vključena v lojalnostni program Petrola, ki jim omogoča uveljavljanje popustov oziroma takoimenovanih Zlatih točk, kar pomeni, da bo končni račun povprečnega kupca, ki bo uveljavil 20-odstotni lojalnostni popust višji za zgolj okoli dva odstotka ali 0,85 evra na posamezno položnico.

Glavni vzrok za rast cen električne energije je po pojasnilih Petrola višanje cen emisijskih kuponov, torej dovoljenj za izpuste ene tone ogljikovega dioksida ali drugega toplogrednega plina enake mase, ki so na krilih ambicioznih politik EU že dlje časa v rastočem trendu, ter cen zemeljskega plina. Lanska relativno mrzla in dolga zima je namreč izpraznila zaloge plina po Evropi, ob tem pa ponudba električne energije, tudi zaradi slabe proizvodnje iz obnovljivih virov čez poletje, ni mogla slediti povpraševanju.

Drugod letos še ne bo podražitev

V GEN-I ugotavljajo, da so se v zadnjem letu cene elektrike zvišale za več kot 200 odstotkov, kljub temu pa sami z vlaganjem v analitiko in digitalizacijo ter posledično uspešnim zakupom energije na mednarodnih trgih za slovenska gospodinjstva trenutno še uspevajo dobavljati električno energijo po nespremenjenih cenah. »Za razliko od nekaterih drugih dobaviteljev, ki so te dni že naznanili podražitev, trenutno cene za naše obstoječe odjemalce ostajajo nespremenjene,« so povedali v GEN-I.

V mariborski Energiji plus pravijo, da korekcija cen najverjetneje ne bo potrebna pred 1. januarjem 2022. Potreben odstotek dviga cen pa bo odvisen predvsem od gibanja cen na trgu v prihodnjih tednih. Da podražitev letos še ne bo, zagotavljajo tudi v ljubljanski Elektro energiji. » V skrbi za konkurenčne cene elektrike smo optimizirali zakup elektrike na način, da letos še ne predvidevamo dviga cen tarif električne energije za gospodinjske odjemalce,« so povedali.

Se pa podražitve obetajo v naslednjem letu

»V letošnjem letu opažamo skokovito rast cen energentov za leta 2022, 2023, 2024, kar v primeru, da energenti te ravni cen zadržijo, pomeni spremembo cen na dolgi rok tudi za naše končne kupce. Ker nakup energentov izvajamo terminsko vnaprej in cene na drobnoprodajnem trgu posledično z zamikom odražajo gibanje cen na veleprodajnem trgu, lahko potrdimo, da cen v letošnjem letu ne bomo spreminjali. Bomo pa v to prisiljeni v prihodnjem letu, v kolikor ne bo prišlo do znatnega znižanja cen na nabavnih trgih,« je povedal Andrej Kerk iz celjskega ECE. O tem, kdaj naj bi cene zvišali, je po njegovih besedah trenutno še prezgodaj napovedovati. »Dnevno spremljamo nabavne trge, naša odločitev o morebitnem zvišanju cen bo temeljila predvsem na tržnih dogajanjih v prihodnjem kratkoročnem obdobju,«

V podjetju E3 iz Nove Gorice pravijo, da jim njihova nabavna strategija za zdaj omogoča zadrževanje prodajnih cen na obstoječi ravni, tako za gospodinjske kot za poslovne odjemalce. Zaradi več kot 200-odstotnega zvišanja cene elektrike na mednarodnih trgih pa bodo, kot napovedujejo, v naslednjih mesecih prisiljeni del višjih nabavnih stroškov električne energije prenesti tudi na končne odjemalce.

Kot pojasnjujejo, imajo na gibanje veleprodajnih cen vpliv številni dejavniki, od gospodarske rasti in geopolitičnih dogodkov, do politike in vremena. »Natančno gibanje cen električne energije je zato izredno težko oziroma nemogoče napovedati, saj se tržne razmere neprestano spreminjajo. Gledano dolgoročno, pa bo na ceno zagotovo vplival prehod na brezogljično družbo, saj bo po eni strani energija cenejša (veter, sonce…), po drugi pa bodo potrebna obsežna vlaganja v posodobitev omrežja in infrastrukture za podporo obnovljivih virov energije,« so zapisali v E3.