Bivanje, prilagojeno jutranji kavici ali večernemu druženju

Lesen paviljon v vrtu je osrednji bivalni prostor, od koder lahko opazujemo dogajanje po celotnem hišnem predvrtu. Letna jedilnica se odpira proti vzhodnemu soncu, na zahodu pa jo pred soncem in pogledi zagrajuje zelena stena vrtnic vzpenjavk. Poudarjena je s sedmimi stebrišči, ki se nadaljujejo v strešne lege, zaključene z japonskim ornamentom. Dekorativni arhitekturni element je preslikan tudi na pokončnih letvah prenovljene balkonske ograje.

Tekoča voda vnaša energijo v zunanji prostor

Vodna fontana ne prestavlja samo okrasnega učinka, temveč tudi zvočnega. Poleg pomirjujočega šumenja poleti vlaži zrak ter tvori koristno mikroklimo za žuželke in ptice na vrtu. Šoba spremeni vodni curek v obliko tanke poloble, nočna osvetlitev pa nadgradi vodni motiv s spreminjajočimi se barvami. Energijski element zaokrožujejo polkrožno pristriženi vednozeleni pušpani ter klopci iz odpornega tropskega lesa ipe, imenovanega tudi brazilski oreh.

Kako lahko z izborom barv vplivamo na lastno počutje in počutje sosedov ali čebel?

Zasaditveni načrt je bil na željo lastnikov oblikovan v odtenkih rožnate. Ob vsakodnevnem opazovanju enobarvnega spektra nabora vrtnic je prišel čas tudi za barvitost. Medonosno ocvetličenje v tonih od rumene do rdeče in vijoličaste je poleg vizualne razgibanosti zagotovilo še pestrejšo cvetlično pašo za čebele. Zemeljska barva fasade, kamna, tlakovcev in lesa pa podpira rastlinsko živost in se nevpadljivo sklada z mestno okolico.

Vsak Slovenec ima svoj »rožnik« – staro poimenovanje za mesec junij

Ljubitelja vrtnic z izjemnim navdušenjem skrbita za svoj rožni vrt, ki se kraljevo bohoti prav v mesecu juniju. V poznojesenskem obdobju, ko se temperature spustijo do ledišča, z jesensko rezjo in zastirko vrtnice pripravita na zimo. Dragulj domžalskega rozarija je drevored prve slovenske vrtnice Prešeren (Rosa Prešeren), ki z velikimi nežno rožnatimi cvetovi velja za zdravo in odporno sorto.

Tekst: Špela Pavlič Kos

Zasnova vrta: Vilinski vrt

Foto: Center za zunanjo ureditev