Simbioza petih elementov: kovine, lesa, stekla, vode in rastlin

Prašno barvano konstrukcijo dopolnjujejo pastelno rumeni leseni tramovi, letve in opaž. Prednost izbora kovinskih elementov sta vitkost in dolgi razponi brez vmesnih stebrišč. Zaradi prepusta svetlobe v hišo je nadstrešek odmaknjen na parcelni rob. S pritličnim stanovanjem je povezan prek pergole, ki jo zaradi zaščite pred padavinami delno pokriva stekleni pas. Cvetoči vrt ob kamniti steni podnevi ponuja vodni motiv, ponoči zasijejo solarne krogle. Ker je z zgraditvijo nadstreška zunanji prostor izgubil del zelenega območja, je za vrnjeno ravnovesje poskrbela ekstenzivna zasaditev – zelena streha.

V strnjenem naselju je potreba po zasebnosti večja

Za to (po)skrbijo ravne in polkrožne predelne letve, ki imajo pomembno vlogo delitve prostora in so dekorativna stena za poglede z obeh strani. Gre za ločnico med javnim in zasebnim, saj pod določenim kotom dopuščajo poglede navzven, nasprotno pa ne. Ravna pregrada deli parkirišče od vrtne terase, polkrožno zaobljena pa ob posnemanju balkonske forme optično podaljšuje notranjost. Njuno stičišče je okroglo macesnovo korito s polkrožno klopjo.

Umetniki zunanjega prostora so tisti, ki ga načrtujejo, izvedejo in nato še skrbno vzdržujejo

Tako kot slikarji v svojih delih običajno prikazujejo kontrastna nasprotja – svetlo-temno, toplo-hladno, polno-prazno; tako skrbno načrtovana, izvedena in vzdrževana zunanja ureditev ponuja njihovo doživljanje. Pogled se ustavlja pri toplih rumenih objektih in fasadi, ki jo dopolnjujejo hladnejši odtenki zelenih rastlin in korit. Za sonce v hiši skrbi odprta pergola, senco pod nadstreškom pa zagotavlja njegova streha. Prijetno se je bos sprehajati po toplih lesenih podnicah ali stopati po ohlajenem kamnu ali travi. Za vrhunsko osvetlitveno predstavo pa skrbi zahodna svetloba, ki skozi vse leto na izbranih detajlih vrta izrisuje podobe in osvetljuje cvetove rož. Kot bi v vrtni galeriji gledali upodobitve štirih letnih časov.

Tekst: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos, Projektiranje: Jože Kos, Center za zunanjo ureditev, Foto: Center za zunanjo ureditev