V torek so v Sloveniji potrdili 1364 novih primerov okužbe s covid-19. Sedemdnevno povprečje je naraslo na 953, kar je 38 več kot dan prej, štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je višja za 28 in znaša 530. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 11.238 aktivnih primerov okužbe.

V bolnišnicah se zdravi 347 covidnih pacientov, 14 več kot dan prej, 75 (dva manj) jih potrebuje intenzivno terapijo. Najmlajši covidni bolnik, ki ga zdravijo v bolnišnici, je star 24 let, najmlajši na intenzivni negi pa 27 let, je objavila vlada na Twitterju. Včeraj je umrlo šest bolnikov, kar je največ po 19. maju, ko jih je umrlo sedem. Skupaj je doslej v Sloveniji zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo že 4479 oseb.

Beovićeva: Pri različici delta s hudo obliko zbolijo tudi mladi

Bojana Beović, predsednica zdravniške zbornice in vodja strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ, je na današnji novinarski konferenci povedala, da število okuženih narašča in bo še naraščalo. »To je zaskrbljujoče, saj lahko ob različici delta za hudo obliko covida-19 zbolijo tudi mladi,« je dejala. Ob tem je dodala, da jih naraščanje okužb ne bi skrbelo, če bi uspeli s cepljenjem zavarovati ranljive skupine in zmanjšati pritisk na bolnišnice.

Pozitiven premik Beovićeva vidi v porastu zanimanja za cepljenje, kar je seveda posledica vladnega odloka o pogoju PCT. V torek so namreč po podatkih vlade proti covidu-19 cepili 13.738 ljudi, dan prej pa 8296. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas tako cepljenih 1.043.829 oseb oziroma 49 odstotkov, z vsemi odmerki pa 944.443 osebe oziroma 45 odstotkov, kažejo podatki vlade. Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev. Z enim odmerkom je med starejšimi od 18 let cepljenih 59 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 71 odstotkov prebivalcev, še kažejo podatki vlade.

Večina se želi cepiti z Janssenom

Beovićeva je povedala, da se želi večina cepiti s cepivom Janssen, pri katerem zadostuje že en odmerek. »Zaščita pri njem nastopi v 14 dneh po cepljenju. To cepivo je sicer nekoliko manj učinkovito pri sedaj prevladujoči različici delta, kljub temu pa preprečuje hujši potek bolezni,« je dodala. Na vprašanje o starostni meji pri cepljenju pa je odgovorila, da je Evropska agencija za zdravila Ema mejo pri mRNK cepivih Moderna in Pfizer postavila pri 12 letih.

Vodja strokovne skupine za cepljenje je ob tem pojasnila, da bo potrdilo o cepljenosti začelo veljati šele 14 dni po cepljenju, do takrat pa se bodo morali tudi mladi še naprej testirati, če bi želeli koristiti katero koli storitev. Kot je poudarila, v v strokovni skupini s tako formulacijo pogoja PCT za mladoletne niso bili najbolj zadovoljni, ker »najstniki nimajo svojega dohodka, težko pa jim odrečemo druženja po koncertih in kinodvoranah«. Ali bi se to v bodoče lahko spremenilo, pa Beovićeva ne ve.

Novinarji so Beovićevo povprašali tudi o tem, ali se razmišlja o odpravi pogoja T, torej testiranja, tako da bi ostalo na razpolago le cepljenje ali prebolevnost. Kot je dejala, je to opcija, o kateri razmišlja vse več držav EU. »Če se opusti pogoj T, bi to pomenilo obvezno cepljenje. Zdravniki ga načelno ne podpiramo, v tako hudi situaciji, v kakršni smo danes, pa bi bilo morda potrebno,« je povedala. V vsakem primeru pa se ji zdi smiselno, da bi v nekaterih poklicih, kjer je več zelo tesnih stikov z ljudmi, denimo v zdravstvu, socialno varstvenih zavodih, šolstvu... skrajšali čas med testiranji. V nekaterih državah EU je namreč testiranje treba opraviti na vsakih 48 ur.

Najhuje je v primorsko-notranjski regiji

Sledilnik za covid ugotavlja, da so razmere trenutno najslabše v primorsko-notranjski regiji, kjer število okužb ustreza črni fazi po starem semaforju ukrepov. Ekipa Sledilnika pri tem opozarja zlaSTI na opazen porast v zadnjem dnevu. Na drugem mestu glede na podatke o sedemdnevnem povprečju na sto tisoč prebivalcev je trenutno obalno-kraška regija, ki ji sledita jugovzhodna Slovenija in goriška regija.

Iz podatkov, ki so zbrani na Sledilniku, je razvidno, da je osrednjeslovenska regija v devetih dneh prešla iz oranžne v rdečo fazo po starem semaforju, savinjska regija je za tak prehod potrebovala sedem dni. Tako osrednjeslovenska kot savinjska regija sta nad državnim povprečjem.

V prvih dveh dneh tega tedna je bilo sicer opravljenih občutno več testov PCR kot prejšnji ponedeljek in torek. V ponedeljek in torek je bilo skupno opravljenih 12.413 testov PCR, prejšnji ponedeljek in torek pa 9107 testov PCR.

Visok porast okužb med osnovnošolci

Iz rezultatov testiranj je razvidno, da se spreminja starostna struktura pozitivnih primerov. »Mladostniki v starosti od 15 do 24 let niso več najvišji po incidenci. Starostna skupina od 5 do 14 let pa je s povprečno 80 primeri na dan na 100 tisoč prebivalcev višja kot kdajkoli prej. Prejšnji vrh je bil konec marca letos s 50 primeri na dan na 100 tisoč prebivalcev,« opozarja ekipa Sledilnika.

Starostni skupini, v katerih je bilo v torek potrjenih največ novih primerov, sta prej omenjena skupina otrok med 5 in 14 letom (243 novih primerov) ter odrasli med 35 in 44 letom (270 novih primerov). Največ novih primerov so v torek potrdili v Ljubljani (186), sledijo Koper 880), Kranj (44), Novo mesto (35), Celje, Kamnik, Slovenska Bistrica in Ajdovščina (32) ter Nova Gorica (29), Velenje (26) in Maribor (23). Dvajset ali več novih primerov je bilo potrjenih še v Izoli (22), Krškem (21) in Škofji Loki (20).