Mnenje o tem, koliko so bile iskrene solze Lionela Messija ob slovesu od Barcelone, si bo moral vsak ustvariti sam. Pa niti ne zaradi tega, ker je bil že naslednji dan ob prihodu v Pariz zaradi prestopa k novemu delodajalcu, PSG, nasmejan do ušes, to ne nazadnje spada k protokolu, temveč zato, ker je še lani poleti odhod iz Barcelone kar nekaj časa zahteval sam. Prav tako si bo vsak sam moral ustvariti sliko o tem, koliko držijo besede lastnika PSG Nasserja Al Khelaifija, ki je izjavil, da je vesel, »da je Lionel Messi izbral PSG. Ponosni smo, da lahko pozdravimo njega in njegovo družino.«

Veliko vprašanje namreč je, ali je Messi dejansko izbral PSG ali gre za to, da druge izbire niti ni imel. Vsaj ne, če je želel podpisati novo astronomsko pogodbo; verjetno namreč sploh ni drugega kluba, ki bi si jo lahko privoščil, saj se jih zaradi vplivov koronakrize ogromno utaplja v rdečih številkah. Izjema so le PSG in nekaj angleških klubov. In kako zelo, milo rečeno, hinavsko, v tej luči izpadejo ne tako oddaljeni protesti navijačev nekaterih kubov, ki so zlivali gnev nad idejo superlige, ki da ne zagotavlja solidarnosti z manjšimi klubi, danes pa ti isti navijači, denimo Chelseaja, ob tem, ko marsikateri manjši klubi ugašajo luči in zapirajo vrata svojih pisarn, slavijo nehumanih 115 milijonov evrov težak prestop Rumeluja Lukakuja iz Interja v njihov klub. Kot bi jim zdaj, če jim že ni bilo prej, ne bi bilo dokončno jasno, da je vse, kar se dogaja, pravzaprav druga stran istega kovanca. Da, prav res jim gre za solidarnost.

A v tej luči vseeno najbolj v oči bodejo prav poteze PSG, ki, zanimivo, ni bil del »odpadniške« superlige in se je odločno postavil na stran Uefe, saj očitno lahko počne, kar hoče, medtem ko se večina drugih klubov duši pod pravili različnih finančnih omejitev. Če kdo misli, da so bili prestopi Messija, pa Sergia Ramosa, Gianluigija Donnarume in Georginia Wijnalduma, ki so v PSG po izteku pogodb z Realom iz Madrida, Milanom in Liverpoolom prišli brez odškodnine, tudi v resnici brezplačni, se namreč pošteno moti. Poleg astronomskih plač, za katere nikomur ni jasno, kako zdržijo pravila finančnega ferpleja, je namreč PSG omenjenim igralcem ter njihovim agentom odštel na desetine milijonov evrov tako imenovanega bonusa ob podpisu pogodbe. Tako ni čudno, da se že pojavljajo napovedi, da bo ob takšnem obnašanju Parižanov na relaciji številnih drugih velikih klubov in Uefe spet počilo že veliko prej, kot je bilo pričakovati. Tožbe se namreč že napovedujejo.

Kakor koli, Lionel Messi je zdaj tudi uradno nov igralec PSG, ker smo omenjali astronomske številke, pa bodimo konkretnejši. Najbolj temeljito so se z njimi poigrali pri Evening Standardu, pri katerem so tako izračunali, da bo Messi na sezono (s Parižani je sklenil dvoletno z možnostjo podaljšanja še za eno) po plačilu davkov zaslužil 35 milijonov evrov, kar pomeni 2,91 milijona na mesec, 729.000 na teden, 104.000 na dan, 8680 na uro, 144,68 na minuto oziroma 2,41 evra na sekundo. Poleg tega je Messi vnaprej dobil »čistih« 25 milijonov evrov že omenjenega bonusa ob podpisu (»signing fee«), za zdaj neznan milijonski znesek pa je ob podpisu pripadel tudi njegovemu očetu, ki je tudi njegov agent. »Zelo sem vesel. Težko je bilo zapustili Barcelono, ampak zdaj sem vznemirjen zaradi novega začetka. Komaj čakam, da začnemo trenirati, da spoznam osebje in soigralce,« je na današnji predstavitvi dobre volje povedal Messi, ki je po lastnih besedah v PSG sicer odšel zaradi športnih motivov, predvsem želje po ponovni osvojitvi lige prvakov. »Ta klub je pripravljen na osvajanje vsega, sam pa bi mu rad pomagal pri rasti. Tu so res odlični igralci in lepo je, da bom igral z njimi.«

Kdaj bo Messi debitiral v dresu svojega šele drugega kluba v poklicni karieri, je sicer še neznanka, saj je po reprezentančnem udejstvovanju in osvojitvi južnoameriškega prvenstva z Argentino po počitku šele dobro začel trenirati, je pa že zdaj jasno, da bo imel PSG, ko bo enkrat zaigral v popolni postavi, s triom Messi-Mbappe-Neymar eno najboljših napadalnih kombinacij v zgodovini. Pri čemer v zvezi z zadnjim dodajmo, da bo na dresu zadržal številko 10, saj bo Messi, ki mu je Neymar »desetko« sicer bojda bil pripravljen odstopiti, v Parizu na hrbtu raje nosil številko 30. V zvezi z drugim pa, da mu pogodba poteče že naslednje poletje, zato se ga že dolgo povezuje z odhodom v Madrid k Realu, a je predsednik PSG predstavitev Messija izkoristil tudi za to, da je izrazil prepričanje o tem, da bo Francoz ostal v Parizu. »Kylian je Parižan. Dejal je, da bi rad imel konkurenčno ekipo in zdaj nima izgovorov, da ne bi podaljšal sodelovanja,« je povedal Al Khelaifi.