»S takšno vožnjo, ki sem jo prikazal, se v tako ostri konkurenci ne moreš uvrstiti v finale,« je športno priznal Peter Kauzer, potem ko je v polfinalu zasedel 12. mesto in ga je 65 stotink sekunde ločilo od uvrstitve med najboljšo deseterico finalistov. Uvrstitev je sprejel zelo umirjeno v primerjavi s prvima dvema olimpijskima nastopoma, saj je v Pekingu 2008 v cilju od besa zlomil veslo, v Londonu 2012 pa je bil živčen ob novinarskih vprašanjih. Že ko je zapeljal skozi cilj v Tokiu, je vedel, da je njegov četrti olimpijski nastop končan. 37-letnemu Hrastničanu čoln enostavno ni stekel, kot si je želel, napaki pa je naredil v spodnjem delu proge, ko je v roli izgubil toliko časa, da je ostal brez uvrstitve v finale.

»Proga mi je ustrezala še bolj kot v kvalifikacijah, a s takšno vožnjo nisem imel kaj ’praskati’. V zgodnjem delu je bilo še dobro, nato pa sem se znašel v težavah. Očitno mi sreča ni bila naklonjena. Če mi čoln ne steče, začnem veslati na silo in temu primeren je končni izid. Ničesar si ne očitam. Pripravil sem se dobro, tudi počutje je bilo dobro. Že po prihodu v cilj sem vedel, da ni niti kanček upanja na finale. Znova se je pokazala vsa nepredvidljivost našega športa. Enkrat so boljši eni, drugič drugi,« je nastop analiziral Kauzer, ki mu v uteho ostane, da je brez finala ostal še večji favorit za kolajno od njega, Italijan Giovanni De Gennaro. Olimpijski prvak je prepričljivo postal Čeh Jirži Prskavec, bronasti iz Ria de Janiera pred petimi leti in najhitrejši že v kvalifikacijah, ki je kar za tri sekunde in 22 stotink prehitel Slovaka Jakuba Grigerja, bronastega Nemca Hannesa Aignerja, najhitrejšega v kvalifikacijah, pa za pet sekund in 48 stotink.

Kauzer želi kariero podaljšati do leta 2024, ko bodo olimpijske igre v Parizu, še letos pa ga čaka septembra svetovno prvenstvo v Bratislavi. »Upam, da mi bo zdravje dopuščalo in bom sposoben odpeljati takšne vožnje, kot sem jih letos na evropskem prvenstvu, ko sem osvojil bronasto kolajno. Že pred letošnjimi igrami sem rekel, da bo moja zadnja sezona leta 2024. Skušal se bom uvrstiti na svoje pete olimpijske igre, vse pa bo odvisno od sezon pred tem. Mladi pritiskajo, doma imam vse hujšo konkurenco. Letos sem si šele na zadnji tekmi izboril olimpijski nastop. Zagotovo me čaka težka naloga,« je napovedal Kauzer, ki je priznal, da je v noči pred tekmo slabo spal. Slovenska reprezentanca v slalomu je v Tokiu osvojila zlato kolajno s kanuistom Benjaminom Savškom, v preostalih treh disciplinah pa ostala brez finala, kar je manj od pričakovanj in sposobnosti kajakaša Kauzerja in kajakašice Eve Terčelj, ki sta bila med favoriti, ter kanuiste Alje Kozorog.