Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA) se je na današnji redni seji seznanil z mesečnim poslovanjem družbe. Ob tem je pozval vladni urad za komuniciranje, naj v pogovorih s STA stori vse za nakazilo predujma za opravljeno javno službo STA v napovedani višini 845.000 evrov, saj gre za zakonsko obveznost ustanovitelja, so sporočili. Nadzorni svet STA podpira prizadevanja tako STA kot tudi vladnega urada za komuniciranje za usklajevanje odprtih vprašanj. A to ne more biti razlog za to, da bi se nadaljevala ustavitev financiranja javne službe STA, so v sporočilu za javnost zapisali v nadzornem svetu STA.

Prodali terjatev, vredno 169.000 evrov

STA sicer že 190 dni ostaja brez državnih sredstev za izvajanje javne službe. Ob tem je direktor agencije Bojan Veselinovič v sporočilu za javnost navedel, da je vodstvo STA v skladu z veljavno zakonodajo storilo vse za izboljšanje likvidnosti, »saj bi se družba sicer znašla v insolventnosti, stečaj pa bi bil neizogiben«. Ob tem se je nadzornikom zahvalil »za izkazano zaupanje, saj je že na eni minulih sej nadzorni svet sprejel sklep, s katerim je podprl vse takšne ukrepe vodstva«. Mednje sodi tudi prodaja terjatve. STA je namreč našla kupca za enomesečno terjatev, »saj gre za kakovostno terjatev do države«. STA bo »izredno ugoden diskont« pokrila tudi s pomočjo zbranih donacijskih sredstev, pri čemer se je Veselinovič znova zahvalil vsem, ki so STA namenili prostovoljne prispevke. Nadomestilo za opravljanje javne službe STA po poslovnem načrtu sicer znaša 169.000 evrov. »STA bo z vsem skupaj seznanila tudi ustanovitelja, saj je dve uri po seji nadzornega sveta dobila dopis direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanije, ki je prosil za posredovanje dokumentacije o tem povsem legalnem poslu,« je še zapisal Veselinovič.

Nadzorni svet pa je še sporočil, da so začeli tudi postopek za izbor direktorja STA za mandatno obdobje petih let, saj zdajšnjemu direktorju Bojanu Veselinoviču mandat poteče konec leta. Razpis za izbor direktorja bo 1. septembra objavljen na spletni strani STA.