153. zmaga v karieri, 32. etapna zmaga na dirki po Franciji, že tretja v mestecu Chateauroux in druga na letošnji 108. izvedbi Toura. Britanec Mark Cavendish (Deceuninck-QuickStep) doživlja svojo drugo pomlad in je od danes le še dve zmagi oddaljen od rekorda legendarnega Belgijca Eddya Merckxa, ki je na Touru zbral 34. posamičnih zmag. »Ne omenjajte mi rekorda in imena človeka, ki ga drži. Prav nič ne razmišljam o njem. Želim si le zmagati na vsaki etapi. Če bom dovolj dober, bom zmagal še petnajstkrat, če je bila to moja zadnja zmaga, pa tudi prav,« je po zmagi dejal 36-letni Britanec, ki je bil tokrat že veliko bolj zgovoren z mediji. Po prvi zmagi na letošnji dirki, ki jo je osvojil po petih letih suše, so ga namreč povsem prevzela čustva in je komaj kaj spravil iz sebe.

Chateauroux je srečni kraj britanskega zvezdnika v svetu kolesarstva. Mestece s približno 45.000 prebivalstvi ima široke in ravne ceste, zato je kot nalašč za sprinterje. Ekipe se lahko razporedijo in postavijo svoje vlake. Enostavno prelepo, da bi etapo prepustili ubežnikom. Tako je bilo tudi danes, ko je glavnina natančno nadzirala dva ubežnika. Greg Van Avremaet (ACT) in Roger Kluge (LTS) sta se trudila na vso moč, a je množica kolesarjev mimo njiju švignila dobra dva kilometra pred ciljno črto. »Ekipa je ponovno opravila izjemno delo. Da svetovni prvak vleče vlak, to je nekaj, pri čemer človek ostane brez besed,« je Manxman pohvalil svojo ekipo, za odlično opravljeno delo. Še zlasti ga je navdušil Julian Alaphilippe, ki nastopa v mavrični majici aktualnega svetovnega prvaka in je tudi v igri za visoka mesta v skupnem seštevku.

Slovenska četverica v glavnini

Kljub širokim cestam je med kolesarji prišlo do nekaj prerivanja, a na srečo ne do padca. Šlo je le za klasično prerivanje med udeleženci, ki so se borili za boljše pozicije. V finišu je tako kot v ponedeljek največ spretnosti pokazal Cavendish. Pravzaprav so prva tri mesta zasedli isti kolesarji kot na zadnji etapi s ciljnim sprintom glavnine, saj sta drugo in tretje mesto zasedla Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) in Nacer Bouhanni (Team Arkea-Samsic). Le da sta Belgijec in Francoz tokrat zamenjala mesti in je bil Philipsen tisti, ki je prvi gledal v hrbet izjemnega Marka Cavendisha.

Slovenska četverica Primož Roglič (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar (UAE Emirates), Luka Mezgec (BikeExchange) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorius) v etapi ni imela vidne vloge. Še najbolj dejaven je bil Mezgec, ki je prvi pomočnik sprinterja Michaela Matthewsa, ki pa višje od devetega mesta ni zmogel. Vsi slovenski kolesarji so cilj prečkali v času zmagovalca. Prav tako je v času zmagovalca črto prečkal Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki je s tem obdržal prednost osmih sekund pred Pogačarjem v skupnem seštevku in bo tudi jutri nastopil v rumeni majici vodilnega na dirki.

Vse bližje Alpam

Po današnji bolj ko ne tranzicijski etapi čaka jutri kolesarje najdaljša etapa na letošnji francoski pentlji. Opraviti bodo morali s kar 249,1 kilometra, močno pa se bodo približali tudi Alpam. Prav zaradi tega jih ob koncu trase čaka tudi nekaj vzponov (pet kategoriziranih), a sprememb v skupnem seštevku še ni pričakovati. To se lahko zgodi le v primeru, da bi glavnino razbil veter, ki rad piha v tem predelu Francije.

Direktor dirke Christian Prudhomme je v sredo sporočil, da so organizatorji odstopili od tožbe proti ženski, ki je povzročila hud padec v prvi etapi. »Želimo umiriti žogico, saj nam je uspelo doseči jasno sporočilo navijačem, da morajo biti ob progi bolj pazljivi,« je dejal.