Devet mrtvih otrok in eden odrasel – črna statistika sobotne tragične prometne nesreče na avtocesti v okrožju Butler v ameriški Alabami kakšnih 55 kilometrov južno od prestolnice Montgomery. Osem otrok, starih od štiri do 17 let, je bilo v kombiju, umrla sta tudi 29-letni moški in njegova devet mesecev stara hči. Po poročanju lokalnih medijev se je nesreča pripetila zaradi mokre in spolzke ceste, posledice tropskega neurja, ki je konec tedna v Alabami povzročilo uničujoče tornade in hudournike.

Otroci v kombiju, udeleženem v nesreči, so bili varovanci doma za zlorabljene in zanemarjene otroke oziroma dekliškega ranča iz okrožja Tallapoosa, ki ga upravlja združenje šerifov Alabame. Smrtne žrtve so bile stare med štiri in 17 let. Kombi se je po trčenju vnel, iz ognjenih zubljev so uspeli rešiti le ravnateljico Candice Gulley, voznico vozila. V vozilu je bila ujeta in nezavestna, ven so jo najverjetneje potegnili ostali udeleženci v prometu. Sama je v nesreči izgubila dva otroka, enega starega štiri, drugega 16 let.

»Hvaležni smo, da so rešili vsaj njo, a smo na žalost izgubili osem mladih. Mladih, ki bi lahko v svetu naredili spremembo, mladih, ki niso imeli priložnosti imeti svoje otroke, mladih, ki bi lahko prekinili ta krog zlorab, v katerem so živeli,« je za CNN komentiral direktor rančev združenja šerifov Michael Smith. »Česa takega še nisem videl. Kombi je bil tako poškodovan, da sploh nisem vedel, da je to naš,« je bil zgrožen nad grozljivim prizorom. Ranči povečini delujejo na osnovi donacij, zato so na spletu že zagnali kampanjo, v kateri zbirajo denar za pogrebe, stroške zdravljenja in svetovanje preživelih.

Nacionalni odbor za varnost v transportu je na prizorišče nesreče poslal deset preiskovalcev, ki se bodo med drugim osredotočili na razne vidike tehnologij v vozilih in iskanje vzrokov za požare.

Več smrtnih žrtev

V tropski nevihti v Alabami sta umrla tudi 24-letni moški in njegov tri leta star sin, ko se je na njuno hišo podrlo drevo pri mestu Tuscaloosa. V soboto pa je umrla 23-letnica, katere avtomobil je z mokre ceste odneslo v narasli potok.

Tropsko neurje Claudette je v soboto hudo prizadel Alabamo in Georgio ter ponekod prineslo do 30 centimetrov dežja. Neurje se je v nedeljo pomikalo čez Severno in Južno Karolino.