Aljaž Bedene (56. na svetovni lestvici) je tretji dan dvobojev na Rolandu Garrosu nadaljeval uspešen niz teniških slovenskih nastopov. Ljubljančan je bil po treh urah in pol s 7:5, 3:6, 7:5, 6:2 boljši od domačina Adriana Mannarinoja (36.). Čeprav je Francoz na svetovni lestvici 20 mest pred najboljšim slovenskim igralcem, je bil favorit Bedene, ki se precej bolje znajde na peščeni podlagi. Mannarino denimo letos na pesku ni dobil niti enega dvoboja, saj se je na vseh sedmih turnirjih, na katerih je tekmoval, poslovil v uvodnem krogu.

Mannarino ob bučni podpori s tribun na igrišče številka 17 ni pripotoval z belo zastavo. Dvoboj je začel bolje, imel priložnost za odvzem servisa Bedenetu, a je ni izkoristil. Namesto da bi Bedene po dobljenem prvem nizu dvoboj pripeljal v varne vode, je v 2. nizu doživel blokado. Pri zaostanku z 2:3 je namreč prvič izgubil svoj servis. In to na način, da je po vodstvu s 30:15 naredil tri dvojne napake zapored. Mannarino je hvaležno in brezkompromisno niz mirno popeljal v svojo korist.

V zaključku 8:2 za Bedeneta

Bedene se je pobral in v tretjem nizu povedel s 5:2, v nadaljevanju pa tekmecu znova omogočil priključitev. Pri rezultatu 5:5 se je zbral ter do konca dvoboja dobil osem iger, tekmec pa le dve. Ljubljančan je zadel le 46 odstotkov prvih servisov, po njih pa je dobil kar 48 od 54 točk. Skoraj vsako tretjo točko je dobil z asom, ki jih je dosegel kar 15. Bedeneta bo v 2. krogu čakala težka naloga, saj se bo pomeril z Argentincem Diegom Schwartzmanom, v zadnjih letih enim najboljših igralcev na peščeni podlagi. Zanimivo je, da ima Bedene proti nizkoraslemu Argentincu sijajno statistiko, saj je od petih medsebojnih dvobojev dobil kar štiri. Schwartzman je dobil zadnji dvoboj, ko je bil predlani s 6:4, 2:6, 6:2 boljši v osmini finala Buenos Airesa. Spomnimo, da se je Bedene lani v Parizu prebil v 3. krog, v katerem je moral priznati premoč Grku Stefanosu Cicipasu.

»Adrian je zelo neugoden nasprotnik. Bil sem suveren na svoj servis, ves čas sem pritiskal, a sem imel v dveh, treh igrah težke trenutke. Fizično sem bil boljši in na tri dobljene nize se to bolj pozna,« je povzel dvoboj Aljaž Bedene. Po njegovem dvoboju je osrednjo pozornost dobil 13-kratni zmagovalec Rolanda Garrosa Rafael Nadal, ki je svoje delo opravil po pričakovanjih ter po dveh urah in pol premagal obetavnega Avstralca Alexeia Popyrina. Uspešna je bila tudi prva igralka sveta Asleigh Barty, ki je imela težko in stresno delo proti Američanki Berbardi Pera.

Jutri na igrišču obe Slovenki

Pariške organizatorje je v ponedeljek zvečer presenetila Naomi Osaka. Potem ko so ji vsi štirje največji teniški organizatorji zagrozili, da jo lahko diskvalificirajo s tekmovanja, če se ne bo udeleževala tiskovnih konferenc, je glavno potezo potegnila kar sama. Japonka je pripravila kovčke in odpotovala domov. Dejala je, da so njene psihične težave večje od groženj in da ji obveznosti po dvobojih puščajo posledice. Zato se je s turnirja, na katerem nikdar doslej ni dosegla odmevnega rezultata, odstranila. Nad odločitvijo večkratne zmagovalke turnirjev za grand slam se je najmanj pritoževala Romunka Ana Bogdan (102.), ki se je brez boja uvrstila med najboljših 32.

Jutri bosta na igrišči Rolanda Garrosa stopili obe slovenski teniški igralki, ki sta še v konkurenci. Polona Hercog (73.) se bo pomerila s Caroline Garcia (58.), s katero ima izjemno slabo statistiko. Izgubila je namreč vse štiri medsebojne dvoboje, nazadnje januarja v 1. krogu OP Avstralije. Tekmici sta se vselej pomerili na trdi podlagi. Tamara Zidanšek (85.) pa se bo pomerila s sosedo na lestvici Madison Brendle (84.), kar bo njun prvi medsebojni dvoboj. Obe Slovenki imata torej vsaj na papirju lažje delo kot v uvodnem krogu, ko je Tamara Zidanšek izločila sedmo igralko sveta Kanadčanko Bianco Andreescu, Polona Hercog pa 17., Nizozemko Kiki Bertens.