Čeprav drugi teniški igralec sveta Daniil Medvedjev ne sodi med favorite na peščeni podlagi, je obdržal mesto na svetovni lestvici in je v Pariz pripotoval kot drugi nosilec. Posledica tega je bila, da je žreb določil, da se bosta lahko že v polfinalu pomerila prvi igralec sveta Novak Đoković in Španec Rafael Nadal, ki bo od jutri naprej na Rolandu Garrosu napadal že svojo 14. lovoriko na turnirjih največjih četverice. Z njo bi peščeni kralj postal najuspešnejši igralec vseh časov na turnirjih za grand slam, saj bi z 21 lovorikami prehitel Švicarja Rogerja Federerja.

Nadal je v Pariz dopotoval z najlepšo popotnico – deseto zmago na mastersu v Rimu, kjer je v finalu ugnal prav Đokovića. Medtem ko si je Španec pred Parizom privoščil dva tedna priprav, Đoković, največji izzivalec Nadala, tekmuje na domačem turnirju v Beogradu. Poleg Španca in Srba je v zgornji polovici žreba tudi Roger Federer, ki bi se v primeru štirih zmag v četrtfinalu pomeril z Novakom Đokovićem.

Iga Šwiatek bo branila lansko zmago proti Kaji Juvan

Smolo pri žrebu je imela Kaja Juvan, ena izmed štirih Slovencev, ki bodo nastopili na glavnem turnirju med posamezniki. Ljubljančanka se bo pomerila proti lanski zmagovalki Igi Šwiatek, ki je prva favoritinja za vnovično lovoriko. Poljakinja je namreč zmagala na mastersu v Rimu in zdi se, da je šampionsko formo ujela ob pravem času. Na stavnicah sta druga in tretja favoritinja Avstralka Ashleigh Barty in Belorusinja Arina Sabalenka.

»Marčevska okužba z virusom v Mehiki mi je vzela veliko moči. Sem potrpežljiva in trdo delam, a na trenutke se še vedno utrudim bolj kot sicer. Da bi se čim bolje pripravila na nadaljevanje sezone, sem v zadnjem času več trenirala in manj tekmovala,« sporoča Kaja Juvan, ki je pred dobrim mesecem začela sodelovati z novim trenerjem, Belgijcem Philippom Dehaesom. »Zamenjava trenerja ni bila najlažja. Do spremembe je namreč prišlo sredi sezone in še po bolezni. Ima veliko izkušenj. Skupaj smo en mesec in pol. Tudi on gleda na skupno zgodbo dolgoročno. Upam in verjamem, da se bo na koncu menjava obrestovala,« odgovarja Ljubljančanka.

Najpomembnejši občutki iz Lyona

Smolo pri žrebu je imela tudi Tamara Zidanšek, ki ima od slovenskih igralcev za seboj najboljšo peščeno sezono. Pomerila se bo napreč proti 7. igralki sveta Bianci Andreescu. Predlanska zmagovalka OP ZDA sicer ne slovi po vrhunskih predstavah na pesku. »Dvoboja se veselim. Bianca je ena boljših igralk na svetu, zato bo vsaj na papirju favoritinja. Pripravljena sem na boj in prikazovanje svoje najboljše igre,« je optimistična Tamara Zidanšek, ki je prav tako pred kratkim zamenjala trenerja. Odslej sodeluje s Špancem Panchem Alvarinom. »Z novim trenerjem smo se spoznali v Madridu. Pred odhodom v Pariz smo en teden vadili v Sloveniji. Pancho ima veliko izkušenj, zato se veselim učnih ur z njim,« odgovarja Konjičanka.

Tudi Polona Hercog je v uvodnem krogu dobila težko tekmico, in sicer 17. igralko sveta Kiki Bertens. Toda statistika je na strani Mariborčanke, ki je dobila dva od treh medsebojnih dvobojev. Po opravljenem žrebu in treningu je Polona Hercog iz Pariza sporočila: »Priprave na turnir v Parizu potekajo tekoče. S formo in občutki na igrišču sem zadovoljna, pričakovanj si dodatno ne postavljam. Želim uživati v vsakem trenutku, ne glede na to, ali sem na igrišču, fitnesu ali regeneraciji po treningih in tekmah. Igro Kiki Bertens dobro poznam, zato vem, kakšna je pot do uspeha. Ima težave s poškodbami, zato v igri precej niha. Tehtnica na pesku bi morala biti na moji strani,« je odločna Štajerka.

Osamljeni Slovenec v Parizu Aljaž Bedene, ki se bo v uvodnem krogu pomeril z domačinom Adrianom Mannarinom, je na Roland Garros pripotoval s popotnico poraza v osmini finala v Parmi, kjer je moral priznati premoč nekdanjemu polfinalistu OP Francije Marcu Cecchinatu. Dejal je, da je bil turnir v Parmi organiziran amatersko, da je bilo celo igrišče manjše. »Bolj pa sem zadovoljen s turnirjem v Lyonu, kjer sem se uvrstil v četrtfinale. Žoge so bile takšne, kot bodo v Parizu, tudi igrišča je pripravil človek, ki skrbi za igrišča na Rolandu Garrosu. Mislim, da sem dobro pripravljen za turnir. Sem zdrav, kar je najpomembnejše,« sporoča Aljaž Bedene.