Tema svetovnega dne meroslovja je izbrana z namenom ozaveščanja o pomembni vlogi meritev v zdravstvu in s tem dobrem počutju vsakega od nas. Meritve nas spremljajo na vsakem koraku. Od trenutka, ko se nam rodi otrok, nestrpno pričakujemo vse meritve telesne teže in velikosti. Naše zdravstveno stanje je na primer določeno na osnovi meritev krvnega tlaka. Učinkovanje zdravil, še posebno bioloških, je vezano na strog režim shranjevanja v določenem temperaturnem območju. V drugačnih razmerah se lahko zdravilo razgradi ali se spremeni njegova zgradba, zaradi česar ni učinkovito.

Obvladovanje kakovosti zraka z meritvami

V podjetju Lotrič Meroslovje partnerjem s področja zdravstva nudijo podporo pri obvladovanju meril, na podlagi katerih poteka diagnostika. Hramba cepiv in zdravil se vrši v nadzorovanih pogojih, katere stalno spremlja njihov lastni sistem Exactum, ki v primeru preseženih mejnih vrednosti sproži alarm. Glede na trenutne razmere je vpliv kakovosti zraka v zaprtih prostorih še večji. Odgovor se tudi tokrat skriva v meritvah, saj je kakovost zraka moč obvladovati z meritvami vrednosti ogljikovega dioksida. Slabša kakovost zraka v zaprtih prostorih, kot so pisarne, učilnice, sejne sobe oziroma prostori, v katerih se zadržuje večje število ljudi, se namreč odraža v naraščanju vrednosti le-tega.

Senzorji v šolskih učilnicah

Zato je zlasti v prostorih, kjer ni mehanskega prezračevalnega sistema, priporočljivo izvajati meritve vsebnosti ogljikovega dioksida ter temperature in relativne vlage. V Sloveniji je NIJZ izdal priporočila za prezračevanje prostorov, ki ima v času pandemskih razmer še toliko večjo težo. Tako so se v podjetju Lotrič Meroslovje v okviru praznovanja 30 let skupine odločili, da v osnovni šoli v Železnikih in podružnični šoli v Selcih namestijo sistem Exactum, ki vključuje senzorje ogljikovega dioksida, temperature in vlažnosti ter omogoča spremljanje kakovosti zraka v učilnicah. Ta na osnovi meritev slednjega sporoča, kdaj je prostor treba prezračiti. Prve ugotovitve in meritve so med drugim pokazale, da je redno prezračevanje učilnic izjemnega pomena, saj le tako otroci dihajo svež zrak.

Prezračevanje prostorov na osnovi informacij

Rezultati so v realnem času vidni učiteljicam, ki na osnovi informacij prezračujejo prostore. Prikazovalnik je postavljenem na vidnem mestu v razredu in med drugim prikazuje alarm ob preseženi mejni vrednosti zraka I. kategorije po EN 16798. Da so meritve točne in natančne, je poskrbljeno v laboratoriju. Vsi senzorji so kalibrirani in imajo definirano merilno negotovost – vse s ciljem podajanja pravih informacij za sprejemanje pravih odločitev, poudarjajo v gazeli Lotrič Meroslovje.