S sprostitvijo protikoronskih ukrepov so se končno odprle tudi restavracije. Zato ni dvoma, da korak ne zaide v kakšno izmed njih. Ker je trenutno sezona špargljev, vam priporočamo kar destinacija Miren Kras, znana tudi po tradicionalnem festivalu špargljev, ki ponavadi poteka ravno v pomladnih mesecih. Do pozne pomladi bodo gojene in divje šparglje kot predjedi, glavne jedi in celo sladice, v svojih lokalih za vas pripravljali: Tomaž Kavčič - Restavracija z Michelinovo zvezdico Dvorec Zemono, Katjuša Batistič - Gostilna Bric, Darja Makorič Špiljak - Gostilna Makorič, Jurij Golob - Gostilna Štirna, Adrejka Harej in Karla ter Tomaž Kogoj - Gostilna Kogoj.

Naberete jih lahko tudi sami

Vabijo vas, da jih v teh mesecih obiščete in poskusite njihove odlične špargljeve krožnike in seveda tudi druge izvrstne jedi iz svežih lokalnih sestavih. Najboljši beli šparglji, ki jim pravijo beluši, uspevajo na sipinah Vipave, na Kmetiji Ušajevih v Orehovljah, kjer poleg belih, gojijo tudi zelene in vijolične. Na potepanju po obronkih Vipavske doline in Krasa pa lahko v pomladnih mesecih naberete divje šparglje. Tako gojeni kot divji so polni antioksidantov in zdravilno očistijo telo.

Virtualno razvajanje & kuhanje & nagradna igra

V teh pomladnih mesecih vas bodo čez čarobno obdobje rasti, nabiranja in uporabe zdravilnih špargljev v kulinariki, chefi iz navedenih restavracij popeljali tudi preko virtualne izkušnje, v katero so združili kuharsko znanje, poučne vsebine in veliko zabave. Vabijo vas, da sledit Zgodbam iz lonca od 26. aprila do 31. maja 2021. Vsak ponedeljek bodo najavili kuharski izziv, v katerem bo gostinec do petka pripravil krožnik za posebnega gosta. Kdo bo preizkušal njegove kuharske spretnosti boste lahko ugibali v nagradni igri Ugani kdo pride k meni na večerjo?

Izmed pravilnih odgovorov, oddanih preko Facebook profila Miren Kras (https://www.facebook.com/mirenkras/) in Instagram profila mirenkras (https://www.instagram.com/mirenkras/?hl=en), bodo izžrebali tedenskega nagrajenca, ki bo prejel BON za kosilo ali večerjo za 2 osebi v gostujoči gostilni in knjigo receptov Šparglji-beluši. vl