Naj vam gredo v slast recepti iz knjige Manj ogljikovih hidratov za več užitkov; Učila International, 2019.
Kiš z rdečim fižolom
Sestavine za 6 kosov:
–400 g rdečega fižola iz pločevinke
–5 velikih jajc
–5 beljakov
–sol
–poper
–100 g sira s čilijem
–120 g slivovih paradižnikov
Priprava:
Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač za pito (premera 22 cm) dobro namastimo. Jajca, beljake, 0,8 dl vode, pol žličke soli in četrtino žličke popra damo v veliko skledo in vse skupaj dobro razžvrkljamo. Jajčno maso nalijemo v pekač.
Sir s čilijem naribamo. Paradižnike narežemo na koščke in jih skupaj s sirom in fižolom razporedimo po jajčni masi.
Kiš pečemo v pečici okoli 30 minut, da jajčna masa zakrkne in začenja postajati rjava. Vzamemo ga iz pečice, pustimo počivati 10 minut in ga postrežemo.
Ladjice iz jajčevcev
Sestavine za 4 porcije:
–2 velika jajčevca
–5 žlic oljčnega olja
–4 paradižniki
–2 kepi mocarele
–1 pest listov bazilike
–50 g planinskega sira
–6 jajc
–sol poper
–1 žlica masla
Priprava:
Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač obložimo s papirjem za peko. Jajčevca vzdolžno razpolovimo in vsako prerezano stran natremo z jedilno žlico oljčnega olja ter pečemo v pečici okoli 25 minut, da se zmehčajo. Medtem paradižnike narežemo na kolobarje, prav tako narežemo mocarelo in lističe bazilike. Sir naribamo, jajca razžvrkljamo, solimo in popramo. V obloženi ponvi segrejemo preostalo oljčno olje in maslo, dodamo jajca in pečemo pri srednji temperaturi, da zakrknejo. Jajca z obračalko na dnu ponve trikrat potisnemo proti sredini in pečemo še 3 minute, da zakrknejo. Posujemo jih s sirom, omleto prepognemo na pol in jo pečemo še 2 minuti.
Jajčevce solimo in popramo, obložimo s paradižniki in mocarelo. Vse skupaj pečemo v pečici še 5 minut, da se mocarela stali, nato jih nadevamo na krožnike in posujemo z listi bazilike. Omleto narežemo na trakove in porazdelimo po krožnikih.
Mandljeva krema
Sestavine za 4 porcije:
–50 g mletih mandljev z olupkom
–2 rumenjaka
–80 g eritritola
–2,5 žlice jedilnega škroba
–5 dl polnomastnega mleka
–1 žlico belega mandljevega namaza
Priprava:
V ponvi brez maščobe popražimo mandlje in jih damo na stran. Rumenjaka in eritritol stepemo, da dobimo belo kremo. Jedilni škrob in 6 žlic mleka zmešamo, da nastane gladka masa, ki jo umešamo v mešanico iz rumenjakov. Preostalo mleko zavremo in z metlico za sneg postopoma umešamo škrobno mešanico.
Mešanico damo nazaj v lonec in med mešanjem hitro zavremo. Odstavimo iz štedilnika, umešamo tri četrtine mandljev in mandljev namaz. Posujemo jo s preostalimi mandlji in postrežemo.
Iz knjige Manj ogljikovih hidratov za več užitkov; Učila International, 2019