Ajdovi štruklji z vijolicami

Sestavine za testo:

–200 g ajdove moke

–50 g pšenične bele moke

–50 g sladkorja

–1 jajce

–50 ml vode

Nadev:

–100 g skute

–2 jajci

–50 g sladkorja

–2 pesti cvetov vijolic.

Priprava:

Za testo jajce zmešamo z vodo, obe vrsti moke pa s sladkorjem. Nato zmešamo še oboje skupaj in gnetemo 10 minut. Testo razvaljamo na pomokanem pultu in prestavimo na pomokano krpo. Za nadev v skuto vmešamo jajce in sladkor. Namažemo jo na razvaljano testo in po njej posujemo vijolice. S pomočjo krpe zvijemo štrukelj, ga zavijemo v krpo in povežemo z vrvico. V loncu naj v vodi vre pol ure, nato vodo odlijemo, odvijemo ga šele, ko se ohladi.

Čemaževa juha

Sestavine:

–20 g masla

–1 manjša čebula

–sol

–1 krompir

–1 pest čemaža.

Priprava:

Maslo stalimo, nanj stresemo nasekljano čebulo in posolimo. Pražimo na majhnem ognju 5 minut. Ko je čebula prepražena, zalijemo z vodo ter dodamo olupljen in na kocke narezan krompir. Kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča. Juho odstavimo, dodamo čemaž in s paličnim mešalnikom zmeljemo v fino kremno juho.

Sočni puranji zrezki s šparglji

Sestavine:

–šparglji

–sol in poper

–puranji zrezki (200 g na osebo)

–svinjska mast.

Priprava:

Najprej se lotimo zrezkov. Zelo okusni so pečeni na svinjski masti v litoželezni ponvi. Ponev močno segrejemo, dodamo žlico masti in nanjo položimo zrezke, da zacvrčijo. Po vrhu jih posolimo in popopramo, nato jih po dveh minutah obrnemo. Še dve minuti jih pečemo na drugi strani in zrezki so gotovi. Odložimo jih na topel krožnik in pokrijemo. Nasekljane šparglje stresemo v isto ponev, kjer so se pekli zrezki, in jih malo stresamo na vročini, medtem ko zrezki počivajo.

Iz knjige Narava v kuhinji; Alenka in Lovro Rozman, Cankarjeva založba (2021)