Na piknik se nasploh dobro in domiselno pripravite, da se ga bodo vaši gostje še dolgo radi spominjali. Količine mesa in zelenjave si pripravite raje več kot manj, saj je pečenje žara okusno tudi naslednji dan. Če pripravljate celodnevni piknik nekje v naravi, raje računajte na dve porciji (obroka) na osebo, saj bo ena zagotovo premalo.

Žar pečem s srcem

Vili Resnik, pevec: »Nisem ekspert za žar, sem tisti, ki peče v glavnem za svojo družino in ožje prijatelje. Je pa moja družina z mano na čelu velika prijateljica jedi z žara, zato začnemo peči že januarja. Moja skrivnost priprave dobrot z žara je, da pečem s srcem! Želim, da so tisti, za katere pečem dobrote, zadovoljni in jim tekne. Kakšnih posebnih strokovnih navodil pri peki ne upoštevam pretirano, pazim le, da je žar zelo vroč, ko pečem ribe, saj jih le enkrat obrnem; za čevapčiče, pleskavice, vratovino in posebne mesne kose pripravim zmeren ogenj za peko. Včasih se malce poigram, da dodatno očaram jedce, in sicer tako, da imata pečeno meso in zelenjava, denimo paprika, bučke in jajčevci, sledi rešetk v karo vzorcu. Na žaru pečem tako doma na vrtu kot med počitnicami na morju. Kakšnih posebnih skritih kotičkov za piknike pa nimam.«

Meso »omavžam«

Aleš Ogrin, vrhunski barman: »Če mi je največje veselje priprava koktajlov, mi je drugo največje veselje peka na žaru, še raje pa v smokerju. Ob poletnih vikendih me včasih povabijo v Star maln pri Vrhniki, da pripravljam jedi na žaru za obiskovalce te čudovite turistične točke. Preden položim meso na žar, ploščo obrišem s papirnato brisačo, ki jo pokapam z oljem. To je vsa maščoba, ki jo uporabljam pri peki. Pripravljam različno meso in zelenjavo vedno drugače – na svoj način. Če pečem ali 'dimim' večje kose mesa, ga kupim nekaj dni prej, natrem ga s suhimi začimbami, vakuumiram in shranim v hladilnik, da še malo zori. Vsaj dve uri pred peko meso vzamem iz hladilnika, ga injektiram s kombinacijo jabolčnega kisa, limoninega in jabolčnega soka. Meso 'omavžam', natrem z grobo soljo tik pred peko. Ker je delo za žarom običajno vroče, se je najbolje ohladiti tako, da si 'stresete' en daiquiri, svetovno znan koktajl, ki vas bo prijetno ohladil. Res deluje, verjemite! Za goste na pikniku pa pripravim super koktajl viski sour. In za vaše cenjene bralke in bralce ponujam oba recepta za koktajla. «