Kot je za STA povedala vodja korporativnega komuniciranja v Fraportu Slovenija Brigita Zorec, je zdaj v novem objektu že nameščena tudi vsa oprema, od varnostnega sistema, razsvetljave in pohištva do računalniške opreme in avdio sistema. Te dni poteka še montaža lesenih oblog. »Terminal tako dobiva svojo končno podobo,« je izpostavila.

Sočasno poteka že testiranje opreme in usposabljanje zaposlenih za rokovanje z njo. »Ta faza predajanja terminala v uporabo je izjemno pomembna, saj je treba res zagotoviti, da tisti dan, ko bo terminal odprt za potnike, ne bo več nobenih neznank in da bo vse teklo, kot mora,« je poudarila Zorčeva.

Pred terminalom se urejajo nove zelene površine. Prav tako v sklepni fazi je prilagoditev notranjega cestnega režima. Plato pred terminalom bo odslej ponujal precej več možnosti parkiranja za avtobuse in taksije ter večjo cono za kratkotrajno ustavljanje. »Pred starim terminalom je ta prostor res izjemno majhen in je bila včasih neznosna gneča, ampak zaradi prostorske utesnjenosti tega nismo mogli urediti,« je pojasnila sogovornica.

V terminalu bo med drugim posodobljena komercialna gostinska in trgovinska ponudba s svežim konceptom, je napovedala. Posodobljena bo velika brezcarinska prodajalna, ki bo hkrati kombinacija trgovine, gostinskega lokala in čakalnice. Restavracija bo tudi v dostopnem delu, prostora pa je še dovolj za drugo ponudbo.

Zaradi epidemije največ težav pri dogovorih za najem

Prav pri dogovorih za najem prostorov s ponudniki komercialnih vsebin jim je epidemija, kar se tiče novega terminala, povzročila največ težav. Zaradi nizkega števila potnikov in napovedanega počasnega okrevanje so namreč ponudniki precej previdni. »Gostinska in trgovinska ponudba je modularno zasnovana, tako da se bo lahko širila z naraščanjem števila potnikov,« je pojasnila Zorčeva.

Kot je opozorila, jim pri pogajanju s ponudniki veliko težavo povzroča nedeljsko zaprtje trgovin. To je za letališče precejšnja težava, saj se veliko prometa odvija prav ob nedeljah in si potniki ter trgovci želijo, da bi prodajalne normalno obratovale. Zato se v Fraportu Slovenija nadejajo, da bo država to problematiko čim prej rešila in trgovine na letališču uvrstila med izjeme, še preden se znova okrepi letalski promet.

Že maja povečan promet

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pričakujejo, da se bo letalski promet povečal že maja, predvsem pa junija. Prevozniki napovedanih linij ne odpovedujejo, v načrtu je tudi dosti čarterskih letov, zato so na letališču optimistični. Bolj pestro dogajanje bo na letališču že med prvomajskimi prazniki, ko so turistične agencije napovedale sedem čarterskih letov. V Egipt, na Madeiro, Tenerife in Mallorco naj bi odpeljale okoli 1500 potnikov.

»Odprtje novega terminala se dogaja ravno v času, ko pričakujemo, da se bo letalski promet znova začel pobirati. Tako nov terminal razumemo tudi kot nov začetek in vstop v nove čase,« je izpostavila Zorčeva. Ob tem je poudarila, da gre za strateško naložbo, ki ne prinaša le dodatnega prostora, temveč sledi tudi sodobnim zahtevam letalskega prometa. »Verjamemo, da bomo s takšno infrastrukturo bolj konkurenčni in bomo po tej krizi lažje okrevali,« je dejala.

Stara potniška infrastruktura na letališču je namreč dotrajana in je v njej težko zagotavljati standarde po meri sodobnega potnika. Zaradi utesnjenosti in majhnosti so nastajala ozka grla predvsem pri prijavi na let. Z novim terminalom bodo pridobili 10.000 kvadratnih metrov novih površin, pri čemer bodo med drugim povečali prostor za varnostno kontrolo in prostor za sortirnico, vse pa bodo podprli z najsodobnejšo tehnološko opremo.

Naložba je vredna nekaj več kot 21 milijonov evrov, pri čemer so gradbena dela stala okoli 17 milijonov, oprema pa še dodatne štiri milijone evrov. Zastavljen finančni okvir tudi ob zaključevanju investicije ostaja nespremenjen, prav tako tudi časovnica. "Podlaga je bilo dobro načrtovanje. Poleg tega smo na javnem razpisu dobili dobrega izvajalca GIC Gradnje. Imeli smo tudi srečo z vremenom in s tem, da smo lahko delali tudi med epidemijo," je dejala Zorčeva.