To je bil šampionski večer v zeleno-belih barvah, ki se je zavlekel do jutra. Medtem ko so hokejisti Olimpije na tivolskem ledu proslavljali s penino in cigarami, je pred vhodom v dvorano odmevalo skandiranje navijačev, ki so prižgali bakle in častili svoje junake. Ljubljančani so se od alpske lige poslovili v slogu zmagovalcev z drugim naslovom prvaka. Jeseni jih čaka veliko resnejši izziv v najvišji avstrijski ligi, ki pod eno streho združuje štirinajst najboljših klubov v regiji.

Olimpija je bila v celotni sezoni alpske lige brez prave konkurence. V končnici je imela na enajstih tekmah dva slaba večera v polfinalu, ko je o napredovanju odločal peti obračun. »To je bila pomembna prelomnica, da smo zgodbo obrnili v svojo korist. Ne glede na raven tekmovanja je vedno lepo osvojiti pokal. V karieri sem vodil finsko reprezentanco in deloval v ruski ligi, a ta naslov prvaka je zame prav poseben. Čutili smo breme favorita in finale z Asiagom je bil zelo stresen. Lahko bi se obrnilo tudi drugače. Morali smo dobiti tretjo tekmo, saj imamo kopico poškodovanih igralcev, ki so stisnili zobe do konca. Tudi sam sem utrujen, čeprav nisem igral. Pozna se, da se staram,« se je smejalo Fincu Raimu Summanenu, enemu najuglednejših tujih strokovnjakov v zgodovini slovenskega hokeja.

Finale z Asiagom je bil za Olimpijo veliko bolj tesen, kot kaže končni izid v zmagah (3:0). Ljubljančani so obe uvodni tekmi dobili po trilerju v sedmi minuti podaljška, na zadnjem obračunu pa so z najboljšo predstavo in zanesljivo zmago (4:1) osvojili lovoriko. Po zadnjem pisku sirene so visoko v zrak poletele čelade in rokavice, predsednik kluba Miha Butara je prinesel pladenj s kolajnami in na ledu se je začela veselica. Olimpija je tekmeca zlomila z visokim ritmom in požrtvovalno igro. V obrambi je deloval celoten kolektiv in blokiral številne ploščke, ki so leteli proti golu. Sredi tekme je moral v bolnišnico na slikanje hrbtenice kanadski napadalec Vallerand, ki je zaradi nespornega znanja dodana vrednost za ekipo. »V finalu so odločale malenkosti. Pokazali smo zmagovalni značaj in z enotno garderobo se zasluženo veselimo lovorike. Asiago je vrhunska ekipa, ki nikoli ne odneha. Na zadnji tekmi so izgubljali z 0:3, a se do konca niso predali. Zmagali smo veliko težje, kot se zdi na prvi pogled,« je komentiral kapetan in reprezentant Žiga Pance, ki je bil s tremi goli v finalu najučinkovitejši hokejist letošnjih prvakov.

Hokejske sezone na slovenskih ledenih ploskvah po koncu alpske lige še zdaleč ni konec. V petek zvečer se v Ljubljani začenja finalna serija za državno krono med večnima tekmeca, ki se bosta pomerila na tri zmage. Naslov prvaka iz leta 2019 brani Olimpija in nemara jo čaka še zahtevnejši preizkus kot proti Asiagu. Ljubljančani so po osvojeni lovoriki izpraznjeni, zato bo med odločilnimi dejavniki tudi motivacija. »Sploh še nisem razmišljal o državnem prvenstvu. Moji igralci naj se najprej poveselijo po zmagi v alpski ligi, potem sledi počitek in priprava na zaključek sezone,« je dejal trener Summanen. Čisto za konec sezone se bo na sceno po poldrugem letu premora vrnila slovenska reprezentanca. V Tivoliju bo odigrala mednarodni turnir in opravila zadnji test pred avgustovskimi kvalifikacijami za olimpijske igre v Tokiu.